Info

Sreda, 04.09.2002.

01:34

Velimir Bata Živojinović

Izvor: B92

Default images

Kandidat Socijalisticke partije Srbije, Velimir Bata Zivojinovic je narodni poslanik i Predsednik Odbora za predstavke i predloge u Skupstini Srbije. Clan je Socijalisticke partije Srbije. Po profesiji je glumac. 

Rodjen u Koracici pod Kosmajem 5.juna 1933, a od 15. godine nastupa kao scenski radnik, ponekad i kao statista u Akademskom pozoristu u Beogradu. Bez nekog upadljivog i izrazito vidljivog talenta zavrsio je Srednju glumacku skolu u Nisu i Novom Sadu. Dva puta je pao na prijemnim ispitima za Pozorisnu akademiju, 1954. godine, a treci put primljen je na Pozorisnu akademiju. U Beogradskom dramskom pozoristu vise godina igra sve sto mu se ponudi. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napusta pozoriste, zapocinje epizodama u "Vlaku bez voznog reda", 1959.godine i "Ratu" 1960. godine. Igra glavne uloge u filumovima Kozara, Bitka na Neretvi, Veliki Transport, Obecana zemlja. Za ulogu u filmu "Tri" dobija Zlatnu arenu u Puli, a isto ga ocekuje i i za ulogu u filmu "Neprijatelji", 1967. godine. Tada najcenjenija nagrada za filmska i pozorisna ostvarenja, Zlatna arena koja dodeljivana na filmskom i pozorisnom festivalu u Puli, Velimiru Zivojinovicu je dospela u ruke jos mnogo puta i to za uloge u filmovima Skupljaci perja, Breza, Praznik, Majstor i margarita, Tragovi crne devojke. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Bio je inicijator i osnivac (neko vreme i predsednik) Udruzenja filmskih glumaca Srbije i direktor filmskog programa Slobodarskih svecanosti u Sopotu. Ako ga se starija publika seca po ulozi u kultnom filmu "U raljama zivota", mladja publika poznaje ga po filmu "Lepa sela lepo gore".

Nema konkretnih podataka o njegovom politickom angazmanu, osim da je clan SPS-a. Živojinović je predsednički kandidat Marijanovićevog krila SPS-a i njegov predizborni program je kako stoji na internet prezentaciji "realan, reformski i pravi odgovor na ekonomsku i društvenu krizu". 

Socijalisticka partija Srbije osnovana je jula 1990. godine. Osnivac i predsednik Socijalisticke partije Srbije je Slobodan Milosevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: