Svet

Ponedeljak, 30.03.2015.

14:09

Evrozona: Dobra vest treći put

Ekonomsko poverenje u evrozoni je, posle januarskog i februarskog rasta, i u martu ojačalo, zahvaljujući optimizmu potrošača, ali i u industrijskom sektoru.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je indikator ekonomskog poverenja u evrozoni ovog meseca porastao 1,6 odsto u odnosu na ferbruar, na 103,9 poena, prenela je agencija AFP.

Indikator je najviše porastao zahvaljući jačanju optimizma poveranja i to za tri poena. Potrošači najviše optimizma imaju u pogledu pada nezaposlenosti.

Poverenje u industriju je povećano 1,7 odsto što je znak povećanog optimizma koji se odnosi na buduću proizvodnju i aktuelnu situaciju u pogledu obima narudžbina.

U uslužnim delatnostima indeks poverenja je ojačao 0,7 poena pod uticajem pozitivnije vizije u odnosu na potražnju. U trgovini na malo poverenje je poraslo 0,6 poena zbog pozitivnih očekivanja kad je reč o budućoj poslovnoj situaciji uprkos negativnoj evaluaciji aktuelne poslovne situaciji i robnim zalihama.

U građevini, poverenje je poraslo za 0,9 bodova zahvaljujući većim očekivanjima u pogledu novih projekata.

Unutar evrozone je najviše poraslo poverenje u Italiji (2,4 bodova), zatim u Nemačkoj (1,8 poena) i u Španiji (1,7 poena).

Najmanji rast poverenja je zabeležen u Holandiji 0,9 poena i Francuskoj (0,4 bodova).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: