Srbija

Petak, 11.11.2011.

12:29

Estonija nas uči naftnom biznisu

Ministar rudarstva Oliver Dulić razgovarao je sa ministrom ekonomije Estonije Juhanom Partsom o mogućnostima eksploatacije uljnih škriljaca u Aleksincu.

Izvor: Beta

Default images

Razlog posete delegacije Srbije Estoniji je, prema Dulićevim rečima sagledavanje mogućnosti kako da Srbija primeni iskustva te zemlje u korišćenju uljnih škriljca za potrebe energetike, kao i saradnja dve zemlje u toj oblasti.

Dulić je naglasio da je tehnologija koju Estonija koristi pri eksploataciji uljnih škriljaca jedna od vodećih u svetu i najbolja je za očuvanje životne sredine i zaštite voda.

On je dodao i da je poseta Estoniji korisna i za sagledavanje svih mogućnosti za raspisivanja poziva Srbije za saradnju sa nekom od svetskih kompanija u eksploataciji uljnih škriljaca u basenu Aleksinca.

U delegaciji Srbije koja je u poseti Estoniji su, pored predstavnika Ministarstva životne sredine, i stručnjaci Rudarsko-geološkog instituta.

Procenjuje se da u aleksinačkom basenu ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca sa prosečnim sadržajem ulja od oko 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: