Sreda, 06.05.2015.

09:10

Jemen: 30 vazdušnih napada na Hute

Avioni arapskih koalicionih snaga pod komandom Saudijske Arabije izveli su tokom noći više od 30 vazdušnih napada na severoistoku Jemena.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Bombardovane su provincije Sada i Hadža.

Napadi su izvedeni nakon što su pobunjeni jemenski Huti granatirali juče pogranično područje ka Saudijskoj Arabiji, preneo je Rojters.

Provincija Sada je uporište Huta, a kako su naveli izvori bliski njima, u napadima koji su trajali do zore poginulo je 43 civila, dok je najmanje 100 osoba povređeno.

Prema navodima očevidaca, žestoka aritljertijska vatra otvarana je iz pravca granice sa Saudijskom Arabijom.

U jučerašnjem napadu Huta na pogranični grad Nadžaran u Saudijskoj Arabiji pogođene su škola za devojčice i bolnica zbog čega je Saudijska Arabija juče obustavila nastavu u svim školama u regionu Nadžran, na jugu zemlje.

Koalicione snage započele su vazdušne udare u Jemenu 26. marta.

U borbama u Jemenu poginulo je više od 1.000 ljudi, uključujući 551 civila, a Ujedinjene nacija navode da je među poginulima, prema poslednjim podacima, najmanje i 115 dece.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte i sunitsko-muslimanski regionalni lider, najveći je rival šiitskom Iranu, zabrinuta je bila za sopstvenu bezbednost i stabilnost jer su u Jemenu šiitski Huti zauzeli prestonicu Sanu i počeli da osvajanje cele zemlje, u septembru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: