Petak, 17.04.2015.

12:45

Održan pomen žrtvama Džermanvingsa

U katedrali u Kelnu uz ekumensku božju službu i prisustvo najviših državnika Nemačke, Španije i Francuske održan je centralni pomen žrtvama Džermanvingsa.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Centralnom pomenu prisustvovali su nemački kancelar Angela Merkel, predsednik države Joahim Gauk, predsednik Bundestaga Norbert Lamert, članovi francuske i španske vlade, šef vlade Severne Rajne-Vestfalije Hanelore Kraft, generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Nebojša Košutić i drugi gosti i predstavnici javnog života Nemačke.

Centralni pomen za 150 žrtava avionske nesreće, u kojoj je najviše stradalo Nemaca i Španaca, direktno je prenosila nemačka televizija, a u Nemačkoj su danas, u znak žalosti, zastave postavljene na pola koplja.

Najveći deo oko 1.200 mesta u katedrali zauzeli su gosti i rodbina nastradalih, a štampa je pisala da su i Lubicevi roditelji dobili poziv, ali da nisu došli.
Foto: Tanjug
Kompanija Lufthansa, čija je "kćerka firma" Džermanvings, zbog nedostatka mesta u katedrali, dodatno je iznajmila svečanu salu "Gircenih" u gradskom jezgru, gde je 1.000 ljudi putem "video-linka" pratilo božju službu.

Ova centralna ceremonija održana je uz najviše mere bezbednosti, kao prilikom državnih poseta, uz angažman snajperista, eksperata za uklanjanje eksploziva, policijskih helikoptera i stručnjaka savezne i pokrajinske kriminalističke službe.

Tragedija Džermanvingsa, za koju je, prema istrazi odgovoran kopilot Lubic, izazvala je brojne rasprava o bezbednosti i boljoj medicinskoj kontroli letačkog osoblja, ali i zahteve za ponovnim uvođenjem kontrole ličnih dokumenata u vazdušnom prostoru zemalja, članica Šengenske zone. Ona je označila jednu prekretnicu u civilnom vazduhoplovstu, kažu eksperti.

U tragediji aviona koji se srušio 24. marta u francuskim Alpima nastradalo je 150 ljudi, za njih je danas u Kelnskoj katedrali upaljeno 150 sveća.

Među žrtvama bile su i dve bebe i 16 đaka gimnazije iz Halterna, grada u Severno Rajni-Vestfaliji koji su, zajedno sa dve nastavnice, vraćali sa kursa španskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: