Četvrtak, 07.06.2012.

19:35

SB UN da istraži trgovinu organima

Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević traži od Saveta bezbednosti UN da osigura sprovođenje nepristrasne i efikasne istrage o trgovini ljudskim organima na KiM

Izvor: Tanjug

Default images

Ambasador je podsetio da je Beograd više puta izrazio zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti istrage koju sprovode istražitelji Euleksa.

Na sednici na kojoj su izveštaje o saradnji sa Haškim tribunalom podneli predsednik suda Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, Starčević je istakao da saradnja koju je s međunarodnim sudom ostvarila Srbiji daje “moralno pravo” da traži da se do kraja istraže navodi izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

Podsetivši da su svi begunci za koje se verovalo da se od Haga kriju u Srbiji uhapšeni i predati tom sudu, te da više niko nije u bekstvu, Starčević je podsetio i na navode glavnog tužioca - da je saradnja već godinama besprekorna kad je reč o pristupu arhivama i svedocima.

Kad je reč o Bramercovim zamerkama da kasni istraga o mreži pomagača Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ambasador je podsetio da je to pitanje van nadležnosti Tribunala, ali da su vlasti u Beogradu svesne težine tog pitanja, pa su o toj istrazi podelile informacije i, kako je kazao, tako će i nastaviti da čine.

Konstatujući da su se Srbija i ostale zemlje promenile od 1993. godine, kada je Tribunal osnovan i predviđeno da haški osuđenici služe kazne van teritorije bivše Jugoslavije, Starčević je zatražio od Saveta bezbednosti da razmotri uključivanje Srbije u sprovođenje tih presuda.

"Srbija je doprinela sprovođenju međunarodne pravde, nastavlja saradnju s Tribunalom i spremna je da podeli odgovornost za sprovođenje presuda", zaključio je Starčević, dodajući da veruje da je isti slučaj i sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: