Nedelja, 01.11.2009.

19:30

Koliko Špance košta korupcija

U Španiji je političkom korupcijom, pre svega u oblasti nekretnina, u poslednjih 10 godina prisvojeno oko 4,12 milijardi evra, prenosi list “Mundo“.

Izvor: Beta

Default images

List zasniva procenu na oko 30 istraga i sporova koje su u poslednjih 10 godina vođene pred španskim sudovima, a pre svega u aferi "Malaja" urbanističke korupcije u Marbelji, na jugu Španije, kada je prisvojeno 2,4 milijardi evra.

“Mundo“ podseća na nedavne afere na Balearskim ostrvima kada je protivpravno privojeno 62 miliona evra, u katalanskom mestu Santa Koloma (45 miliona) i aferi "Gertel" kada su kompanije povezane sa opozicionom Narodnom partijom prisvojile 45 miliona evra.

List prenosi i nedavnu anketu u kojoj je 89 odsto čitalaca navelo da misli da ima korupcije u njihovim sredinama.

Španski list traži uvođenje niza mera, pre svega veće sankcije za korumpirane i izmenu izbornih zakona i zakona o finansiranju stranaka.

Kako je navedeno, Španija je od 2005. do 2008. godine pala sa 25. Na 28. mesto na listi zemalja u kojima ima manje korupcije, koju je sačinila nevladina organizacija “Transparensi internešenel“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: