Sreda, 31.05.2023.

11:02

Stotine poginulih; Šta se dešava u najnovijem žarištu? Prekinuti pregovori: "Krvoproliće" VIDEO

Sudanska vojska prekinula je pregovore o prekidu sukoba sa paravojnim snagama SF i o omogućavanju pristupa humanitarne pomoći.

Izvor: Tanjug

Stotine poginulih; Šta se dešava u najnovijem žarištu? Prekinuti pregovori:
Ilustracija: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Isti, neimenovani diplomatski izvor, je u izjavi za Rojters izrazio strahovanje da će doći do novog krvoprolića u Sudanu.

Pregovori o prekidu sukoba sudanske vojske sa RSF, koji su počeli početkom maja, doveli su do usvajanja deklaracije o obavezama za zaštitu civila i dva kratkoročna sporazuma o prekidu vatre, iako su ti dogovori više puta kršeni.

Stanovnici su prijavili da su do utorka kasno izbili teški sukobi u južnom delu prestonice Sudana, Kartuma, kao i u obližnjem Omdurmanu. Postignut je dogovor da se ulične bitke u Kartumu obustave na još nedelju dana, pet dana pre njegovog isteka u ponedeljak.

Načelnik sudanske vojske, oficir Abdel Fatah al-Burhan, i vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, počeli su oružanu bitku za vlast 15. aprila, a izgleda kao da nijedna strana nema prednost, prenela je britanska agencija.

Tokom primirja, postignutog uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije, isporučena je humanitarna pomoć za oko 2 miliona ljudi.

U sukobu od 15. aprila poginulo je na stotine ljudi, a gotovo 1,4 miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, od kojih je više od 350.000 otišlo u susedne zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: