Petak, 13.06.2003.

18:38

Štajner: Živković ohrabrio pregovore

Izvor: FoNet

Default images
Šef UNMIK-a Mihael Štajner izjavio je u petak da je ohrabrujuće što je premijer Srbije Zoran Živković prihvatio da u Briselu uskoro počnu direktni razgovori između Beograda i Prištine. "Predsednik Kosova Ibrahim Rugova i premijer Bajram Redzepi, sa jedne strane, i danas Živković, s druge, rekli su mi da su spremni za taj dijalog. Uprkos teškoćama koje imamo, ovo je zaista ohrabrujuće", rekao je Štajner na konferenciji za novinare.

"Pravo je vreme da o praktičnim pitanjima od zajedničkog interesa počne direktni dijalog Beograda i Prištine uz međunarodno posredovanje", rekao je Štajner, posebno istakavši moguću ulogu Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njegovim rečima, niko od demokratski izabranih lidera u Beogradu i Prištini ne sme na sebe preuzeti odgovornost za neuspeh razgovora koji bi se odnosili na pitanja od značaja za obične građane, kao što su bezbednost, decentralizacija, povratak raseljenih, saobraćaj, energetika i drugo. Štajner je rekao da ne očekuje da bi do kraja ove godine mogli početi i razgovori o konačnom statusu pokrajine.

"To pitanje je otvoreno. Ono neće biti rešeno jednostrano, već će sigurno biti rezultat direktnog dijaloga Beograda i Prištine i uz konačnu odluku Saveta bezbednosti", rekao je Štajner. On je ponovio da će na predstojećem samitu Evropske unije u Solunu lično predvoditi multietničku delegaciju UNMIK, ali nije želeo da precizira ko će se sve u njoj nalaziti, naglasivši da je izvesno da će sve nacionalne zajednice biti zastupljene na pošten način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: