Prekomerno razmišljanje - "overtinkovanje", kako ga sprečiti?

U psihologiji postoji termin ruminacija, koji označava premišljanje, odnosno prekomerno razmišljanje, koje je uglavnom bespotrebno i opterećujuće.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

15:05

Prekomerno razmišljanje -
Foto:Shutterstock/Ollyy

Iako je u nekim slučajevima dobro dublje razmisliti i sagledati sve činjenice, nije dobro da to činite zbog svake sitnice, jer ovakav način razmišljanja vremenom može postati iscrpljujuć, posebno za mozak, kojem je s vremena na vreme potreban kvalitetan odmor. Kvalitetan odmor

Ukoliko mislite da je nemoguće zaustaviti nalet misli, stručnjaci preporučuju praktične i efikasne načine za sprečavanje prekomernog razmišljanja.

Uvedite satnicu za razmišljanje - Ako ste tokom celog dana opsednuti bespotrebnim mislima, pokušajte da uvedete sebi satnicu, naprimer, naredite sebi da ćete o svemu tome što vas muči razmišljati od 13 do 13.30, ili od 20 do 20.30.

Ako se nalet misli pojavi u neko drugo, a ne u vreme koje ste odredili, nije dozvoljeno da razmišljanju posvetite pažnju, već sačekajte da dođe satnica koju ste predvideli za to. Nivo samopouzdanja

Postanite svesni sebe - Prema studijama, mnogi pojedinci, koji se bore sa ruminacijom, imaju nizak nivo samopouzdanja. To se dešava zato što se veruje da osoba nije sposobna lako da prevaziđe izazove, već mora dodatno da se potrudi kako bi nadoknadila svoje nedostatke, a to čini upravo nepotrebnim i preteranim razmišljanjem.

Savet stručnjaka je da budete nježniji prema sebi i da ne težite perfekciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: