Crkva na Rumiji kao so na rani

Zategnute odnose Srbije i Crne Gore dodatno je zakomplikovala i prica o Rumiji. Iako su prošla tri meseca od postavljanja pravoslavne crkve na toj planini, tenzije ne jenjavaju.
Pripremila Jasmina Karanac

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2005.

09:08

Default images

Lokalne vlasti u Baru ne ustručavaju se da kažu da je u najmanju ruku narušen sklad među ljudima različitih veroispovesti koji žive ispod Rumije. Ono o čemu svi rado govore je sećanje na stotinama godina dugu tradiciju, kada su građani i pravoslavne i katoličke i muslimanske veroispovesti na Trojice iznosili po jedan kamen na Rumiju verujući da će, kada se nakupi dovoljno kamenja, na tom mestu nići crkva.

"Crkva je došla u metalu, a neko je davno prognozirao da će crkva doći iz vazduha. Ja sam mislio da je to neka utopija, ali eto, to se dogodilo, a sad se digla prašina oko toga", kaže jedan meštanin.

Pomenut događaj doveo je u pitanje i odnose članica državne zajednice. Zvanična Crna Gora traži da VSO raspravlja o odgovornosti načelnika Generalštaba Dragan Paskasa. Miodrag Vuković, funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, kaže da je reč o direktnoj ličnoj odgovornosti Paskaša. "On je rekao da je naredio stavljanje vojnih sredstava u funkciju narušavanja mita verske i nacionalne tolerancije u Crnoj Gori", kaže Vuković.

Crnogorska opozicija, međutim, tvrdi da je na Rumiji i ranije postojala pravoslavna crkva, srusena sredinom XVI veka, i ne vidi ništa loše u njenoj obnovi. Vukovic Slobodan iz redova crnogorske opozicije kaže da u celom slučaju nema ničeg nečasnog. "Znate i sami da je vojska sagradila pola Crne Gore, pola Srbije i pola SFRJ. Šta je tu strašno? Uostalom, to je naša vojska, mi u Crnoj Gori imamo 32 odsto srpskog stanovnistva, dajemo poreze doprinose i u tom procentu izdržavamo državu", kaže on. 

Lokalni zvaničnici u Baru kažu da su najviše ponosni na svest svojih građana o suživotu i toleranciji, ali da se plaše da je postavljane pravoslavne crkve na Rumiju loš potez i potencijalna opasnost za remećenje tih vrednosti.

Anka Vojvodić, gradonačelnica Bara, kaže da ne zna kako će sledeće godine izgledati Dan Trojice u Baru. "Bojim se da ta procesija nikad više nece biti ista i da je sklad poremećen", kaže ona.

Stanovnici Bara smatraju da je Rumija zloupotrebljena u političke svrhe i veruju da ništa neće pokvariti njihove dobre odnose.

Dok ne bude održana sednica Vrhovnog saveta odbrane na kojoj će biti raspravljano i o Rumiji, zvanična Crna Gora neće dati saglasnost za rešavanje krupnih pitanja u državnoj zajednici, a to su izbor ministra odbrane i održavanje sednica parlamenta Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: