Info

Nedelja, 30.06.2002.

10:01

Letovanje

Pocetak jula je i pocetak sezone godisnjih odmora. Da li su se i kako gradjani Srbije spremili za letovanje? Pise Sandra Mandic.

Izvor: B92

Default images

Bogata turisticka ponuda i mogucnost placanja na rate mnoge je naterala da se bave matematikom. Glavna dilema je kako sracunati povoljan, a opet zadovoljavajuci odmor. Uzimajuci u obzir prosecnu neto-zaradu u Srbiji od oko 8.500 dinara, Beogradjane uglavnom kazu da im njihov standard ne omogucava letovanje.

Od onoga sto nude turisticke agencije Beograda, najvise interesovanja pobudjuju Grcka, Turska i Bugarska. Nadezda Jovanca, sef centralnog bukinga u prvoj turistickoj jugoslovenskoj agenciji "Putnik", potvrdjuje da je slabije interesovanje za Crnogorsko primorje. "Od Crnogoraca smo dobili mnogo manje kapaciteta nego prosle godine, verovatno zato sto ocekuju strance. Interesovanje za Crnu Goru je mnogo manje nego prosle godine, verovatno zbog politicke situacije ili zbog skupoce u Crnoj Gori. Sto se tice inostranstva, najpopularnije su Turska i Bugarska, za Grcku mnogo manje zato sto je ona skupa i zato sto je velika procedura za nabavljanje viza".

Sef Odeljenja za vize u istoj agenciji Branko Cakara napominje da su sve ambasade zemalja Evropske unije u poslednjih godinu i po dana znatno rigoroznije pri izdavanju "sengen-viza", a grcke vize uvek predstavljaju problem zbog velikog interesovanja gradjana tokom letnje sezone. Medjutim, mnoge je iznenadio i zahtev da uz nov pasos predaju i stari, “crveni”, a Branko Cakara objasnjava zbog cega je i to neophodno. "Kod odredjene kategorije gradjana oni insistiraju na tom pasosu da bi skratili proceduru. Ukoliko neko nema stari pasos, sve se resava izjavom uz 2 svedoka, a gradjanima mladjim od 26 godina to se tolerise jer se pretpostavlja da nisu imali neki prekrsaj".

Ministar trgovine i turizma u Vladi Srbije Slobodan Milosavljevic smatra da mnogi gradjani koji ne zele da prelaze granice mogu da se opredele i za seoski turizam. "U seoskom turizmu je moguce dobiti pun pansion vec za 350 dinara, a u zavisnosti od centra, vrste smestaja i ishrane krece i do 3.000 dinara. Tu ima prostora da vise gradjana s prosecnim zaradama ode na godisnji odmor".

Za one koji se nisu pronasli ni u jednoj turistickoj ponudi, pa cak ni u onome sto nudi Srbija pod sloganom "Zaljubite se ponovo", resenje su obliznja kupalista i odmor koji ne podrazumeva bilo kakvo putovanje, vec planiranje za neke bolje dane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: