BBC masakr u Siriji ilustruje fotografijom iz Iraka

BBC je na udaru kritika nakon što je naveo da je slučajno na svom sajtu koristio fotografiju iz Iraka iz 2003. godine u vesti o nedavnom masakru dece u Siriji, piše britanski Telegraf.

Podeli

Fotograf Marko di Lauro kaže da je zamalo "pao sa stolice" kada je video da je njegovu fotografiju masakra u Iraku iz 2003. godine pre nekoliko dana BBC upotrebio kao ilustraciju masakra u Siriji.

Fotografija, koja je zapravo urađena 27. marta 2003. godine, prikazuje iračko dete kako preskače na desetine vreća u kojima su tela stradalih u pustinji na jugu Bagdada. Objavljena je juče na sajtu BBC uz vest o osudi sirisjkog masakra u Huli "dok bes raste".

U opisu se navodi da se fotografija nema nezavisnu potvrdu odakle je ali da se "veruju da prikazuje tela dece u Huli pre sahrane" a u tekstu da je fotografiju poslao jedan aktivista.

Iako je BBC saopštio da je fotografija uklonjena čim su saznali da je netačna, fotograd di Lauro koji radi za fotografsku agenciju Geti imidžis kaže:

"Zaista sam iznenađen da medijska kuća kao što je BBC nije proverila izvor fotografije i da je spremna da objavi bilo koju fotografiju koju im pošalje neki aktivista ili je deo takozvanog građanskog novinarstva. Neverovatno je i da novinska kuća ima fotografije koja dokazuje masakr koji se juče dogodio u Siriji, ali umesto toga korisiti fotografiju iz 2003. o potpuno drugom masakru".

"Neko namerno koristi tuđe fotografije u propagandne svrhe", zaključio je di Lauro.

Info

Napad na Siriju i pouke sa Balkana

Bivši član pregovaračke ''trojke'' o Kosovu Volfgang Išinger piše da protivnici napada na Siriju zaboravlljaju na pouke iz jugoslovenskih ratova o tome da su, mira radi, pod određenim uslovima potrebna vojna sredstava i ukazuje da u Siriji više toga stoji ''u igri'' nego što je bilo na Balkanu.

Pregled stampe sreda 28.08. 14:43 Komentara: 8

Šta imaju zajedničko Srbi i Amerikanci

Konspirativne teorije o ubistvu Džona Kenedija ili poreklu Josipa Broza Tita izraz su rastućeg globalnog nepoverenja građana u nauku, činjenice i institucije. To što sam ja paranoičan ne znači da me stvarno ne prate, izreka je koja posle otkrića Edvarda Snoudena ponovo dobija na značaju.

Pregled stampe ponedeljak 26.08. 08:10 Komentara: 19

Dačić rehabilitacijom Rankovića hoće u Evropu

Srpski premijer i ministar policije ponovo u svom populističkom elementu. Kao da nema baš nikakvog (raz)umnijeg posla, Ivica Dačić se bacio na odavanje počasti i rehabilitaciju nekadašnjeg Titovog saborca Aleksandra Leke Rankovića, šefa zloglasne OZNE, ministra policije i potpredsednika SFRJ, smenjenog na famoznom Brionskom plenumu 1966. godine. I takav Dačić još hoće i u Evropu.

Pregled stampe četvrtak 22.08. 10:40 Komentara: 24

Kako biti siromašan ali seksi

Budući ministar finansija Lazar Krstić privlači veliku pažnju javnosti koja zbog njegove impresivne biografije, ima velika očekivanja od najmlađeg člana Vlade Srbije. Nakon što je kao đak generacije maturirao u gimnaziji "Bora Stanković", primljen je na prestižni američki univerzitet Jejl i tamo dobio stipendiju za školovanje. Pre Ministarstva finansija, Krstić je radio u konsultantskoj kući "Mekinzi". Pored toga, Krstić je bio i polaznik istraživačke stanice "Petnica", na šta se osvrnuo u tekstu za godišnji almanah ove čuvene obrazovne institucije.

Pregled stampe nedelja 18.08. 16:16 Komentara: 58

Dinkić je hteo da me likvidira

Strategija borbe protiv korupcije, koju vodi Vučić, ne sme zaobići čelnike bivše vlasti, pre svega Mlađana Dinkića i Božidara Đelića. Đinđić nije mogao da sanja koja je mafija oko njega. Sledeće godine u Peći slavim 60 rođendan... U drugom delu svedočenja iz Bagdada najtraženiji srpski begunac ide do kraja i priča o svim političarima u Srbiji, ali i aferi Mobtel

Pregled stampe četvrtak 15.08. 18:02 Komentara: 42
strana 1 od 6 idi na stranu