Izdat nalog za hapšenje: Ruski generali se terete za ratne zločine

Međunarodni krivični sud izdao je naloge za hapšenje dvojice ruskih generala, Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2024.

16:05

Izdat nalog za hapšenje: Ruski generali se terete za ratne zločine
EPA-EFE STR

Razlog za izdavanje naloga za hapšenje su navodni ratni zločini u Ukrajini.

Sud sa sedištem u Hagu saopštio je da "postoji razumna osnova da se veruje da dvojica osumnjičenih snose odgovornost za raketne napade na električnu infrastrukturu Ukrajine koje su izvele snage pod njihovom komandom od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine."

Sud je dodao da su povezane povrede civila i šteta od napada očigledno preveliki u odnosu na bilo kakvu očekivanu vojnu korist.

Ukrajinski tužioci već istražuju moguće ratne zločine nakon zimske kampanje vazdušnih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Rusija poriče da je namerno gađala civilnu infrastrukturu u Ukrajini, rekavši da je svrha svih njenih napada smanjenje borbene sposobnosti Kijeva.
  • Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte na našem Blogu UŽIVO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: