Delegacija stranih tužilaca stiže u Izrael

Delegacija tužilaca iz zemalja čiji su državljani među ubijenima ili su oteti 7. oktobra u napadu Hamasa, doći će sutra u Izrael.

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2024.

17:45

Delegacija stranih tužilaca stiže u Izrael
Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Oni će pokušati da iz prve ruke dobiju informacije o napadu u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi, a oteto oko 240.

Šefovi tužilaštava Nemačke, SAD, Bugarske, Češke, Portugala i Estonije, kao i predstavnici japanske, australijske i danske ambasade - posetiće gradove i opštine na granici sa Pojasom Gaze gde je Hamas izvršio smrtonosni napad, saopštilo je izraelsko ministarstvo pravde.

Tužioci će se susresti sa generalnim tužiocem Izraela Galijem Baharav-Mijarom i državnim tužiocem Amitom Ajsmanom, kao i članovima pravnog tima koji su branili Izrael pred Međunarodnim sudom pravde od optužbi Južne Afrike za genocid, naveo je Tajms of Izrael.

Oni će dobiti izveštaj o zločinima koje je počinio Hamas 7. oktobra od visokih zvaničnika ministarstva odbrane, kao i ministarstva spoljnih poslova i izraelske policije. Delegacija će se susresti i sa porodicama čiji su članovi ubijeni ili oteti.

"Ovo je druga faza napora da se sprovedu zakonske mere protiv zvaničnika Hamasa i njihovih operativaca u svetu", izjavio je generalni direktor ministarstva pravde Itamar Donenfeld.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: