Vagner dobija novog šefa?

Ruski general Sergej Surovikin mogao bi da postane novi šef Vagnera, spekulišu ruski mediji.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2023.

13:47

Vagner dobija novog šefa?
Foto: Profimedia

Surovikin je učestvovao na sastanku sa vođstvom alžirskog vojnog odeljenja, što ukazuje na početak kampanje za imenovanje na mesto koje je imao osnivač ove privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin.

Zaključak je donet uvidom u fotografiju generala Surovikina koja se pojavila na društvenim mrežama. Fotografija je snimljena u Alžiru, gde je on otišao na sastanak sa vojnim vođstvom te severnoafričke zemlje.

Surovikin je na svim sastancima bio u civilu, što potvrđuje njegovo otpuštanje iz redova Oružanih snaga Rusije, tvrde pojedini ruski mediji. Još ranije, 4. septembra, pojavila se fotografija Surovikina tokom šetnje sa suprugom u Moskvi.

Surovikin se u javnosti nije pojavljivao od 24. juna, kada se obratio borcima Vagnera apelom da zaustave pobunu. Navodno su ga ruska nadležna tela osumnjičila za učešće u toj pobuni.

Surovikin je bio zamenik komandanta u Ukrajini, koju predvodi komandant Glavnog štaba Valerij Gerasimov.

Upamćen je i po komandi za povlačenje 30.000 dobro naoružanih i vojnom tehnikom dobro opremljenih jedinica i ruske 58. armije sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti i istoimenog administrativnog središta u jesen prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: