Vašington odsečno Pekingu: "Imamo pravo"

Brod obalske straže SAD prošao je rutinski kroz Tajvanski moreuz gde je slobodna plovidba u skladu sa međunarodnim pravom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/LARRY W. SMITH
EPA/LARRY W. SMITH

To je saopštila danas Sedma flota američke mornarice.

U saopštenju se navodi da tranzit američkog broda kroz Tajvanski moreuz u utorak pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom regionu Indo-Pacifika.

"Vojska SAD leti, plovi i deluje gde god to međunarodno pravo dozvoljava", navela je Sedma flota, preneo je Rojters.

Misija se dogodila dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken završio posetu Pekingu tokom koje su se dve zemlje dogovorile da stabilizuju svoje intenzivno rivalstvo tako da ne prelazi u sukob, ali nije uspeo da postigne bilo kakav veci napredak, objavila je britanska agencija.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod isplovio iz severnog pravca, a da su tajvanske snage pratile situaciju koja je opisana kao "normalna".

Kineska obalska straža opisala je tranzit američkog broda kao "javnu pompa". Obalska straža saopštila je da su kineski brodovi pratili američki brod tokom prolaska kroz Tajvanski moreuz, navodeći da će Kina odlučno čuvati svoj suverenitet i bezbednost pomorskih prava i interesa.

Tajvanska vojska izveštava o gotovo svakodnevnim kineskim upadima u moreuz, a uglavnom je reč o ratnim avionima koji prelaze srednju liniju plovnog puta. Tajvan je u sredu saopštio da su kineski ratni brodovi predvodjeni nosačem aviona "Šandong" prošli kroz moreuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu