V.d. ministra prosvete objasnio

Vlada Srbije je odluku o tome da se nastava u svim školama završi 6. juna donela zbog tragedija koje su pogodile čitavo društvo, izjavio v.d. ministra prosvete.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

09:48

V.d. ministra prosvete objasnio
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Đorđe Milićević je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je cilj našeg obrazovnog sistema da pruži adekvatnu podršku učenicima, da ih ohrabruje na putu učenja i omogući im da izrastu u zdrave i svesne pojedince, te da je u sadašnjem trenutku važnije nego ikada da da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu.

Dodao je da škole mogu da nastave sa radom do 20. juna za učenike koji to žele.

Odgovarajući na pitanje da li misli da Srbiju čekaju vanredni izbori, Milićević je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvobitni zahtev jednog dela opozicije odgovorio pristojno, uz poštovanje političkih protivnika i dodao da oni ne traže izbore, niti žele dijalog, već kako da dodju do vlasti bez izbora.

Kada je reč o protestima protiv nasilja u kojima učestvuje i opozicija, istakao je da podržava svaku borbu protiv nasilja ali da ovi protesti nisu protiv nasilja, već gruba zloupotreba tragedije u političke svrhe.

"Legitimno je da opozicija protestuje ali ako se već pozivate na borbu protiv nasilja, onda bi bilo logično i da predložite mere za njegovo sprečavanje i zaštitu dece. Ono što čujemo kao zahteve nisu nikakve mere ni ozbiljna politika, već klasično politikantstvo", ocenio je Milićević.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji rekao je da slike nasilja nad Srbima u Zvečanu ne bismo gledali da je formirana Zajednica srpskih opština i da svakoga dana može da dodje do eskalacije situacije, jer, kako je naveo, Kurti mašta o ratu.

"Želi da uvuče NATO u sukob sa Srbijom, a mi nikako ne smemo da upadnemo u zamku. Kao što je rekao predsednik, svi znaju da je Kurti kriv, ali ne postoji čvrsta volja da se on kazni", rekao je on.

Dodao je da je ukor koji je Kurti dobio iz Vašingtona i od Makrona, iako nije dovoljan, dobar signal da su konačno i na Zapadu shvatili da je Kurti jedina pretnja miru.

Prema njegovim rečima, trenutno ne postoje uslovi za slobodne izbore na severu Kosova i Metohije, sve dok specijalci sa dugim cevima blokiraju zgrade institucija, uključujući i škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: