Klimatski aktivisti – zločinačka organizacija?

Grupa klimatskih aktivista u Italiji suočena je s optužbama za osnivanje zločinačke organizacije.

Izvor: B92

Nedelja, 16.04.2023.

12:56

Klimatski aktivisti – zločinačka organizacija?
EPA-EFE/JESSICA PASQUALON

Optužba je usmerena protiv članova grupe Ultima Generacione u Padovi u severnoj Italiji, rekao je u subotu portparol policijske jedinice Digos.

Jedinica Digos, specijalizovana za borbu protiv terorizma, kaže da je grupa osumnjičena za ometanje slobode kretanja na ulicama i prljanje kulturnih dobara.

U nekim slučajevima samo je policijska intervencija sprečila "nasilne incidente" u koje su bili uključeni vozači kao odgovor na proteste dok traju saobraćajne gužve.

Prema pisanju lista La Republika, istražitelji opravdavaju optužbu za formiranje zločinačke organizacije činjenicom da se akcije građanske neposlušnosti nisu dogodile spontano, već su organizovane.

Aktivisti su u saopštenju kritikovali ovaj potez, rekavši kako se "pet običnih građana" suočava s optužbama za osnivanje zločinačke organizacije.

"Nenasilne građane tretiraju kao da su mafijaši", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: