Vučić: Kurti nije bio spreman VIDEO/FOTO

Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanaka u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2023.

19:40

Vučić: Kurti nije bio spreman VIDEO/FOTO
Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic, File

"Uobičajeno težak sastanak, i verujem da će biti još mnogo sastanak u narednom periodu. 18. bi trebali da se vidimo u Severnoj Makedoniji, kada gospodin Borelj poseti region. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da pričamo o stvarima za implemntaciju".

Naglasio je da će u dokumentu EU biti istaknuta neophodnost poštovanja prethodnih dogovora.

Vučić je kazao da misli da Kurti nije bio spreman da to prihvati sada.

"Da li će biti spreman u budućnosti videćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno", istakao je.

Vučić kaže da za razliku od medijskih priča nije bilo ničega posebnog na razgovorima.

Kako je naveo, Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. "Čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ZSO, koju neko neće da ispuni", rekao je Vučić.

Još jednom je naglasio da je ZSO na prvom mestu, šta god da je u pitanju.

"Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti. Video sam da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću govoriti sutra da vide ljudi šta je potpisano. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo da plaćamo plate lekarima, profesorima".

Vučić je rekao da je pažljivo slušao Kurtija.

"Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je nešto postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih", rekao je.

Naglasio je da nema mape puta, i da na njoj mora da se radi.

"Kako krenemo da radimo, tako stanemo. I sve vreme se priča o implementaciji, polako ljudi. Neko je mislio da će za jedan dan da ide potpis na nešto. Ozbiljan i dug proces. Zato ću otkazati deo putovanja u inostranstvo, da bi se spremio za razgovor sa Lajčakom, da ne budemo prokazani 23. ili 24", kazao je on.
Odgovarajući na pitanja novinara da li je spreman da prizna Kosovo, Vučić je jasno kazao da je Srbija deo UN, a da Priština nije.

"Mi smo uvek poštovali Povelju UN, i naš Ustav. Hvala vam veliko".

Istakao je da Priština ima odlične timove, i da su se hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića.

Kako je kazao, Kurti je izneo objašnjenje i da je spreman da govori o pravima manjina, ali ne posebno Srbima.

"Slušao sam ga pažljivo, ali nisam ga najbolje shvatio. Hvala vam, živela Srbija", zaključio je Vučić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a sastanku prisustvuju i evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Prethodno, Borelj i Lajčak su se sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer privremenih institucija.

Takođe, podsetimo, sastanak specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je danas oko 15.00 sati.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: