Bajden izričit: "Nije racionalno. Putin tome aplaudira"; Odbio Zelenskog

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da ideja da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini nije racionalna, nakon objave mirovnog plana Pekinga za sukob.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2023.

08:35

Bajden izričit:
Foto: Profimedia

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin tome aplaudira, pa kako bi to moglo biti dobro?", rekao je Bajden za ABC Njuz povodom godišnjice rata u Ukrajini.

"Nisam video ništa u planu što bi ukazivalo na to da postoji bilo šta što bi bilo od koristi bilo kome osim Rusiji ako se sledi kineski plan. Ideja da Kina može da pregovara o ishodu rata, što je potpuno nepravedan rat za Ukrajinu, jednostavno nije racionalno", rekao je Bajden u intervjuu.

Kineski plan poziva obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju i upozorava na upotrebu nuklearnog oružja.

Plan, iznet u dokumentu ministarstva spoljnih poslova, ponavlja kinesku liniju otkako je Rusija 24. februara prošle godine pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Bajden je takođe ponovio komentare da za sada neće slati F-16 u Ukrajinu, rekavši da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom trenutno nisu potrebni borbeni avioni.

"Sada mu ne trebaju F-16", rekao je Bajden.

"Za sada to isključujem".

U istom intervjuu, on je takođe rekao da postoji mogućnost da kineski predsednik Si Đinping nije znao za sumnjivi kineski špijunski balon koji je preleteo SAD ranije ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: