"Ne može samo Zelenski da naručuje muziku"

Vlasti u Kijevu treba da shvate da uloga Zapada ne može biti samo isporuka besplatnog naoružanja, on treba da ima pravo glasa i u budućim mirovnim pregovorima.

Izvor: B92

Subota, 11.02.2023.

11:10

EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

To u kolumni za list "Tajms" piše bivši član britanskog parlamenta Metju Peris.

"Ako SAD i njihovi saveznici u Zapadnoj Evropi žele da preuzmu odgovornost za održavanje posleratnog mira u Ukrajini onda, kao što smo podržavali njene vojne napore, tako treba da imamo pravo glasa u određivanju vojnih ambicija te zemlje i uslova za bilo kakvo konačno rešavanje sukoba", piše autor članka.

Po mišljenju Perisa, Zapad treba da doprinese okončanju sukoba i da odigra svoju ulogu u njegovom rešavanju, jer ne treba samo Kijev da odlučuje kako će se konflikt završiti.

"Ne možemo da dozvolimo da se stekne utisak da mi sa Zapada samo isporučujemo besplatno oružje. Mi ovde plaćamo račune. Ne može samo Zelenski da naručuje muziku", ocenjuje kolumnista i dodaje da "ne treba misliti da nema određenih uslova" kada je reč o isporuci oružja Ukrajini.

Peris smatra da će doći dan kada će Rusija i Ukrajina sesti za pregovarački sto, dok će treća strana, Zapad na čelu sa SAD, uticati na rešavanje sukoba.

"Dolazi vreme kada ćemo morati da kažemo više. Mora doći taj dan, i neka se to desi uskoro, kada će u sobi za stolom sedeti obe strane: Ukrajina i Rusija. Ali biće prisutna i treća strana, iako ne u prostoriji, ali će se njeno prisustvo snažno osećati. To će biti snage Zapada na čelu sa predsednikom SAD", navodi kolumnista.

Kako dodaje, ništa od onoga što se sada govori, "ni pretnje, ni podignute pesnice", ne bi trebalo da naruše ili potkopaju te pregovore.

"To se zove diplomatija. Ona je i dalje važna i vremenom će postati još važnija od bilo čega drugog", ocenjuje Peris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: