Svet je stao: Isključeno svih šest reaktora. Sada čekamo

Rano jutros ukrajinski Energoatom objavio je da je svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporožje isključeno.

Izvor: B92

Petak, 26.08.2022.

08:43

Svet je stao: Isključeno svih šest reaktora. Sada čekamo
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY

Zbog toga je, kako je objavljeno na Tviteru, ta nuklearka ispala iz sistema snabdevanja Ukrajine električnom energijom. Svega nekoliko minuta nakon te objave, Energoatom je saopštio da je snabdevanje strujom privremeno omogućeno daljinskim povezivanjem sa drugim sistemima.

Poslednja informacija koja je objavljena glasi da se ulažu napori da se dva reaktora Zaporožja ponovo povežu na sistem i da se pokrenu. Dodaje se i da su reaktori i dalje isključeni.

Podsetimo, juče je za dlaku izbegnuta nuklearna katastrofa jer je u toj nuklearnoj elektrani, inače najvećoj u Evropi, izbio požar.

Proruska lokalna uprava tvrdi da je vatru izazvala ukrajinska artiljerija, za koju tvrde da od srede uveče gađa ciljeve u blizini nuklearnog postrojenja. Ukrajinski predsednik je, s druge strane, za požar okrivio Rusiju, rekavši da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti.

Rezervni dizel-generatori su obezbedili snabdevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

"Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posledicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe", saopštio je Zelenski u večernjem obraćanju.

Zvaničnici administracije u gradu Energodaru, koji je pod ruskom kontrolom, saopštili su danas da se struja iz zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini.

"Zaporoška elektrana radi normalno, nema kvarova, saopštio je šef uprave Energodara Aleksandar Volga", prenosi agencija RIA novosti. On je naveo da je u četvrtak po podne nestala struja u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, razlog je kratak spoj u mreži nakon granatiranja ukrajinskih trupa i požara u gradu Energodar, zbog čega su proradili bezbednosni sistemi u nuklearki Zaporožje i dva bloka su isključena sa mreže.

"Nije bilo gašenja nuklearke Zaporožje u potpunosti, kako kaže Zelenski. Došlo je do vanredne situacije koja je sprečena automatskim zaštitnim uređajima na teritoriji nuklearke“, dodao je Volga.

Potrošači su ponovo priključeni, nekoliko sati kasnije obnovljeno je napajanje Zaporoške i Hersonske oblasti,naveo je ruski zvaničnik, prenosi RIA novosti.

Za sada nema zvaničnog saopštenja o tome šta se rano jutros dogodilo. Nezvanična pretpostavka je da su iskuljučenje reaktora izazvali šumski požari, nastali usled artiljerijske razmene vatre između ruske i ukrajinske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: