Pretnja za NATO? Amerika otkrila novu rusku operaciju

Američka korporacija "Majkrosoft" saopštila je da je otkrila hakersku operaciju "Seaborgium", navodno stvorenu u Rusiji.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/sashk0
Ilustracija: Shutterstock/sashk0

Ova operacija usmerena je protiv ljudi i organizacija u zemljama članicama NATO-a.

"Majkrosfot je proučio i preduzeo mere za borbu protiv kampanja koje je pokrenuo "Seaborgium", napadač ruskog porekla, čiji su ciljevi bliski državnim interesima Rusije", navodi se u izveštaju kompanije objavljenom u ponedeljak.
Prema izveštaju, od početka 2022. godine, Majkrosoft je istraživao kampanje "Seaborgium", usmerene protiv više od 30 organizacija i privatnih naloga ljudi, prevashodno u zemljama NATO-a, posebno Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, baltičkih zemalja, država severne i istočne Evrope.
Kako se navodi u saopštenju, hakerski napadi takođe su realizovani protiv državnog sektora Ukrajine, iako ta zemlja i nije bila prioritet napadača.

"Kampanje uključuju redovne fišing operacije, krađu važnih podataka i informacija. Pored toga, sprovode se napadi hakovanja i objavljivanja podataka u cilju formiranja informativne slike u odabranim zemljama", dodaje se u saopštenju.

U kompaniji tvrde da hakeri "Seaborgium" rade uglavnom protiv konsalting kompanija u oblasti odbrane i proučavanja obaveštajnih podataka, nevladinih organizacija, međuvladinih struktura, stručnih centara i visokoobrazovnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu