Brnabić o Nikanoru: "Povredilo me je"

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su je pogodili delovi govora vladike banatskog Nikanora, koji je anatemisao nju i učesnike Evroprajda u Beogradu.

Izvor: Beta

Utorak, 16.08.2022.

10:40

Brnabić o Nikanoru:
FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/

"Da li me je pogodilo nešto od toga, pa jeste, naravno. Kada god vam neko pomene dete, to je ja mislim za svaku osobu kao užaren štap u oko. Da li me je pogodilo da neko za moje babe i dede kaže da su koljači srpskog naroda - naravno, užasno me pogodilo, ljudski", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je rekla da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedan od osnovnih stubova srpskog društva i naroda, i naglasila da "nikada nijednu reč protiv SPC neće reći".

Brnabić je naglasila da to ipak "nije bitno" u ovom trenutku, naglašavajući da je "potrebna stabilnost, a ne da se svadjamo".

"Mi ovde moramo da se borimo za našu Srbiju. U ovom trenutku da damo svu podršku predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću da se izbori tamo (u Briselu) i da obezbedi da i dalje imamo mir. Sve ostalo nije važno", navela je premijerka. Brnabić je izjavila je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić trudi da sačuva mir, kao i da smo dotle došli zbog jednostranih poteza premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i ogromne neodgovornosti EU, čiji potpis stoji na Briselskom sporazumu.

Ona je podsetila da će u aprilu naredne godine biti 10 godina kako se okosnica Briselskog sporazuma, odnosno sporazum o ZSO ne sprovodi.

"EU ne može da natera ljude da ga implementiraju pa prebacuju loptu u naše dvorišete. Kurti je ove godine uskratio osnovno ljudsko pravo Srbima - da daju svoj glas i to 2 puta – za referendum i izbore“, rekla je Brnabić.

Kako je rekla incidenti prema Srbima se iz godine u godinu povećavaju, a ove godine ih je bilo čak 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"I nakon što je uskratio pravo na glas reagovali su EU, Kvinta i SAD toliko ozbiljno da je on to ponovio 3. aprila. I vi pustite to, mislim na EU i Kvintu , pustite takvo ponižavanje, nekog Kurtija i zvaničnike u Prištini da ukinu osnovno ljudkso pravo. Oni 10 godina ne uspostavljaju ZSO, pustite da krše sporazum tako što upadaju sa dugim cevima na sever pod plaštom borbe ze korupciju. I onda se usudite da kažete da će neko u Beogradu biti kriv", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima Srbija je za mir i stabilnost, ne odgovara na provokacije i trudi se da Srbi na KiM budu bezbedni, da Srbija bude ekonomski jaka.

"I onda se neko iz EU okrene i kaže vi ste krivi. Vučić je rekao ključnu rečenicu, a to je ako će ZSO biti u skladu sa Ustavom Kosova, šta je tu kompromis, šta smo pregovarali i čemu taj Briselski sporazum. To je pitanje koje mora stalno da se ponavlja. A ako je u skladu sa kosovskim ustavom, onda sve ostalo mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije, po kojoj je Kosovo Autonomna Pokrajina. Oćemo li onda iz tih premisa da krenemo. Onda vi uzmite taj sporazum i bacite ga i time pokažitee koliko vredi potpis EU", rekla je ona. Istakla je da Kurti u nedostatku ideje kako da se osnaži Kosovo i ljudi u smislu ekonomije, udara u ratne bubnjeve i kao političar se krije iza toga.

"I time rat pravite kao alibi za druge neuspehe. Mi imamo toliko toga da izgubimo, od 2014. smo prošli sito i rešeto, bili smo na ivici bankrota, nismo imali za penzije za više od mesec dana, jer je neko prethodno tako vodio zemlju. Sav napredak je na kocki ako ne sačivamo mir, šta Kurti može da izgubi, ništa", rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je važno da se razume koliko su teški sastanci pred Vučićem i koliko je izazova pred Srbijom, zboig čega Srbija treba da bude jedinstvena.

"Ne treba da se igramo sa zemljom i moramo da postignemo unutrašnju stabilnost i solodarnost. Moramo da čuvamo mir da bi nastavila Srbija da jača. Izuzetno su teška vremena pred nama", rekla je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: