Potvrđeno: Ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša prevozio naoružanje VIDEO/FOTO

Avion koji se sinoć nešto pre 23 sata srušio kod grada Kavala na severu Grčke, bio je ukrajinski Antonov An-12BK koji je leteo iz Niša za Aman.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2022.

08:00

Potvrđeno: Ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša prevozio naoružanje VIDEO/FOTO
Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

Kao se navodi na Tviter nalogu portala "Flajtradar24", u pitanju je avion ukrajinske kompanije "Meridijan".

Grčka civilna avijacija potvrdila je da je avion leteo iz Srbije za Jordan.

Grčki mediji tvrde da se u avionu nalazilo osam osoba i da je prenosio 12 tona "opasnih materijala", pretežno eksploziva.

Lokalni zvaničnici naveli su, međutim, da nema konkretnih informacija o teretu aviona, a vlasti navode da ne znaju da li je u avionu bilo opasnih hemikalija.

Iz predostrožnosti i zbog snažnog mirisa koji dopire sa mesta udesa, koordinacioni komitet sastavljen od predstavnika lokalnih opština, policije i vatrogasnih službi, naložio je stanovnicima dva mesta koja su najbliža mestu nesreće da drže zatvorene prozore i ne napuštaju domove, kao i da nose maske. Grčka civilna avijacija je saopštila da je pilot uspeo da obavesti vlasti o problemu sa jednim od motora aviona, kao i da su mu dali opciju da sleti ili na aerodrom u Solunu, ili Kavali, a da se on opredelio za Kavalu koja je bila bliže pošto je morao da izvede prinudno sletanje.

Gotovo odmah nakon toga, komunikacija sa avionom je izgubljena i on se srušio oko 40 kilometara zapadno od aerodroma u Kavali, prenosi AP.
Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos
Nebojša Stefanović , ministar odbrane Republike Srbije rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je avion koji je sinoć pao u Grčkoj, Antonov 12, prenosio 11,5 tona srpske namenske industrije za Ministarstvo odbrane Bangladeša. Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović. Ministar je rekao da je avion poleteo u 20.40 iz Niša.

"Obraćam vam se povodom pada aviona Antonov 12 na teritoriji Grčke koji je poleteo sa našeg aerodroma u Nišu. Radi se o avionu Antonov 12 čiji je vlasnik firma Meridijan iz Ukrajine. Imao je znak MEM3032", istakao je.
Kako je istakao, svih osam članova posad je izgubilo živote. Stefanović kaže da je let imao dozvolu za let od Niša, sa tehničkim sletanjem u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i planirano je da sleti u Daku, kao finalnoj destinaciji. "Vlasnik robe je bila privatna kompanija "Valir" iz Srbije. Ovaj let je imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima", istakao je Stefanović.
Napomenuo je da su neki mediji zlonamerno spekulisali da se prevozi tim avionom naoružanje Ukrajini.
Potvrdio je da od 2016. godine nije izdata nikakva dozvola koja bi prevozila naoružanje iz Srbije u Ukrajinu ili u Rusiju.

"Avioni kojim se transportuje ova oprema su velikog kapaciteta i njih su pre svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajina. Ruski i beloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prenose naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u toj zemlji ne mogu da se vraćaju u Ukrajinu i da tamo sleću i angažovani su širom sveta za prenos ove robe", rekao je.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: