Ovo znači samo jedno: Rusi se spremaju

Moskva -- Ruske vlasti imaju plan da pod svoju kontrolu stave i privatne biznise, kako bi se cela ekonomija postavila na jače ratne temelje.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depostiphotos/matwey
Foto: Depostiphotos/matwey

Stručnjaci ocenjuju da to navodi na samo jedan zaključak, a to je da se Moskva sprema za dugotrajan rat za kontrolu Ukrajine.

Predloženi novi zakoni imaju za cilj da podrže vojsku i zadovolje "kratkoročno povećanu potrebu za popravkom oružja i vojne opreme", navodi se u obrazloženju priloženom uz predloge zakona koji prolaze kroz Dumu, donji dom ruskog parlamenta.

Mere su odgovor na činjenicu da je plan Moskve za brzu pobedu nakon njene invazije na Ukrajinu propao, pri čemu je sukob postao rat iscrpljivanja fokusiran na istočni region Donbasa, te da se predviđa da će sankcije uzeti težak danak po rusku ekonomiju.

"Rusija već četiri meseca sprovodi specijalnu vojnu operaciju pod ogromnim pritiskom sankcija", rekao je zamenik premijera Jurij Borisov. "Teret ruskog odbrambeno-industrijskog kompleksa znatno se povećao", dodao je on u Dumi u utorak tokom rasprave o nacrtu zakona.

"Da bi se osiguralo snabdevanje oružjem i municijom, potrebno je optimizovati rad odbrambeno-industrijskog kompleksa i preduzeća koja rade u saradnji sa odbrambenom industrijom", rekao je.

Prvi nacrt zakona, koji je već prošao drugo čitanje u donjem domu parlamenta, omogućiće vladi da obaveže preduzeća da ispunjavaju državne ugovore o odbrani, a ministarstvu odbrane i drugim organima daje pravo da menjaju uslove ugovora. To bi omogućilo vlastima, na primer, da prisile fabriku da preusmeri proizvodnju prema vojnim potrebama i da kontroliše koliko određenog proizvoda ili usluge pruža posao.

Mere su, međutim, prvenstveno usmerene na preduzeća koja se već nalaze na listi dobavljača sektora odbrane, rekao je Borisov.

"Zakonima nije predviđena obavezna konverzija civilnih malih i srednjih preduzeća za potrebe Oružanih snaga", rekao je on.

Drugim predlogom zakona uvešće se izmene saveznog zakona o radu kako bi se vladi dalo pravo da poveća kontrolu nad radnom snagom. Vlastima će biti dozvoljeno da "uspostave zakonske uslove radnih odnosa u pojedinačnim organizacijama", uključujući postavljanje "uslova angažovanja na radu van utvrđenog radnog vremena, noću, vikendom i neradnim praznicima, i obezbeđivanje godišnjih plaćenih odmora".

Time se želi odgovoriti na nedostatak stručnjaka u odbrambenim preduzećima koja ispunjavaju državne ugovore, rekao je Borisov. Zaposlenima koji su primorani da rade prekovremeno biće plaćeno za prekovremeni rad.

Zakoni moraju proći i kroz gornji dom, nakon čega ih može potpisati predsednik Vladimir Putin. Nove mere su "posebno" neophodne zbog sankcija, navodi se u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu