Peking: Nismo mi, oni su

Peking -- Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan demantovao je na brifingu optužbe Vašingtona da Kina "širi rusku propagandu".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos/daboost
Foto: Depositphotos/daboost

"Lažne informacije šire relevantni zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, a ne kineska strana", istakao je portparol, dodajući da je Kina povodom ukrajinske krize uvek "iznosila nezavisne stavove" i "uvek je na strani mira i pravde".

Kineski zvaničnik je takođe naglasio da je zbog vojno-biološke aktivnosti SAD u inostranstvu zabrinuta ne samo Kina, već i cela međunarodna zajednica.

Američki ambasador u Kini Nikolas Berns izjavio je na plenarnoj sednici Globalnog mirovnog foruma Ujedinjenih nacija u Pekingu da zvanični predstavnici kineskog MIP-a treba da "prestanu da šire rusku propagandu", posebno, po pitanju američkih vojno-bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine i uloge NATO u ukrajinskoj krizi.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju", pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima".

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine" i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima" u Donbasu.

Početkom aprila, načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio je da je specijalna vojna operacija Rusije pomogla da se dobiju dodatne informacije o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije nakon toga je održalo prezentaciju na kojoj je objavljeno da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu