NATO: "Putin je napravio veliku grešku. Nije uspeo"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je Vladimir Putin potcenio ne samo snagu otpora Ukrajine već i jedinstvo Severnoatlantske alijanse

Izvor: index.hr

Četvrtak, 30.06.2022.

17:58

NATO:
Foto: Profimedia

"Napravio je veliku grešku. Totalno je potcenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, hrabrost ukrajinskog rukovodstva i naroda, ali i jedinstvo NATO-a i njegovih partnera koji pružaju pomoć Ukrajini", rekao je Stoltenberg za Si-En-En.

Govoreći na samitu NATO-a u Madridu, Stoltenberg je rekao da Putin nije uspeo da postigne svoje ciljeve u smislu slabljenja NATO-a. "Jedna od njegovih glavnih poruka na početku rata bila je: Želimo manje NATO-a. Čak je predložio potpisivanje sporazuma da više neće biti rasta članstva u NATO-u. Ono što sada dobija je više NATO-a i dve nove članice, uključujući Finska koja ima granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom. Granica NATO-Rusija se udvostručuje“, rekao je generalni sekretar alijanse.

"To ne znači da ne vidimo ozbiljnost problema sa kojima se Ukrajina suočava u Donbasu“, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO ignoriše Putinovu retoriku i da ga ocenjuje "u skladu sa onim što radi, a ne sa onim što govori“.

"Ono što on radi u Ukrajini je brutalno kršenje međunarodnog prava. To je rat koji je doveo do velikog broja civilnih žrtava, do ogromnih gubitaka", rekao je za Si-En-En.

Dostignuća samita NATO-a u Madridu su "pobeda” Severnoatlantske alijanse, smatra Stoltenberg.

"To je pobeda za NATO jer smo još pokazali jedinstvo i sposobnost da se menjamo i prilagođavamo kada se svet promeni", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: