Održana sednica Skupštine grada Beograda: Nikodijević ponovo izabran za predsednika FOTO

Dosadašnji predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ponovo je danas izabran na tu funkciju.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 11.06.2022.

10:06

Održana sednica Skupštine grada Beograda: Nikodijević ponovo izabran za predsednika FOTO
Foto: Depositphotos/ vladislavgajic

Na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta za izbor Nikodijevića je glasalo 57 odbornika.

Glasanje je bilo tajno, a od ukupno 110 odbornika, glasalo je njih 57.

Osim odbornika SNS i SPS, glasao je i samostalni odbornik Skupštine grada Vuk Stanić, koji je isključen iz dela POKS-a, koji vodi Vojislav Mihailović, dok ostali odbornici nisu učestvovali u glasanju.

Nikodijević je zahvalio na izboru i pozvao odbornike da budu konstruktivni u radu, da se odnose sa uvažavanjem i poštovanjem jedni prema drugima i da diskutuju o važnim temama koje se tiču boljeg života građana.

"Svi građani su jednaki, imaju pravo na svoje predstavike", rekao je Nikodijević koji je preuzeo predsedavanje sednicom. Nikodijević, funkcioner SPS-a danas je po treći put izabran za predsednika Skupštine grada Beograda.

Za predsednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran 23. aprila 2014. godine, a za istu funkciju ponovo je izabran 9. maja 2018. godine na sednici novog saziva gradskog parlamenta.

Predsednik je Gradske ogranizacije SPS Beograda i član Predsedništva Glavnog odbora SPS. Podsetimo, Nikodijevića je predložila njegova odbornička grupa, okupljena oko SPS, smatrajući ga najboljim da nastavi da obavlja taj posao, sa čime se opozicija ne slaže.

Obrazlažući predlog za kandidaturu Nikodijevića, Ivana Vilotijević iz koalicije SPS-JS istakla je da on ima značajno iskustvo, jer je od 2008. godine u političkom životu Beograda, a u prethodna dva mandata predsedavao je Skupštinom grada.

Ona je kazala da je u tom periodu održan najveći broj sednica, usvojen rekordan broj odluka i urbanistickih planova koji su doveli do prosperiteta grada, a kako kaže, započet je i jedan od najvažnijih projekata, Beograd na vodi.

"Vratio je dostojanstvo u gradski parlament, vratio je međusobni dijalog, dijalog bez uvreda i dijalog sa međusobnim uvažavanjem i poštovanjem'', rekla je Vilotijević.

Opozicija, koja je najavila da neće učestvovati u glasanju za predsednika skupštine, kritikovala je ovaj predlog, jer Nikodijević, kažu, predstavlja kontinuitet politike grada sa kojom nisu saglasni.

Tako je šef odbornika DS Filip Tatalović rekao da ne dovodi u pitanje stručnost i sposobnost Nikodijevića da upravlja Skupštinom grada, ali da je protiv njegovog izbora, jer je kontinuitet dosadašnje politike grada, koju smatra lošom.

Miloš Pavlović iz Narodne stranke je ponovio da je očigledno da je formiranje republičke i gradske vlasti „u jednom paketu“ i da SNS još nije donela odluka da li će uvesti sankcije Rusije i da od te odluke zavisi izbor vladajuće većine.

"Danas su odlučili da se ispuni formalni uslov, a mi, kao odbornici, nećemo davati legitimtet potencijalnim koalicijama koje nisu dobile poverenje građana'', rekao je Pavlović.

Na njegove navode, reagovao je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković, koji je kazao da opozicija u nedostatku argumenata pokušava da obmane građane da su se odbornici sastali da izaberu samo predsednika Skupštine grada i da se time nešto krši, te naglasio da u poslovniku jasno piše šta je na dnevnom redu konstitutivne sednice.

„Osim jeftine demagogije i lenjosti da se savlada Poslovnik, ništa drugo nećemo čuti od opozicije u narednom periodu'', rekao je Mrković.

Šef odborničke grupe Dveri-POKS Radmila Vasić kazala je da odbornici te grupe neće glasati za treći mandat Nikodijevića jer su, kako je navela, za vreme njegovog predsedavanja Skupštinom grada donete ''katastrofalne odluke“ i verifikovani štetni ugovori, a nije odbijen nijedan plan ili odluka zbog koje su građani protestovali.

Šef odborničke grupe oko S SP Mila Popović rekla je da će skupštinsku većinu činiti stranke koje izgubile gradske izbore, pa će, kaže, „Beograd voditi manjina, a ne većina“.

''Ali, dobro je što to neće dugo trajati i da ćemo imati izbore tako da će ta manjina otići u opoziciju'', rekla je Popović.

Mirković je na to odgovorio da većinu čini 56 od 110 odbornika i da je o tome suvišno diskutovati. Dodao je da predsednik S SP-a Dragan Đilas 2008. godine ne bi postao gradonačelnik da nije dobio podršku SPS i dodao da mu ''dvdostruki aršini nisu jasni''.

Šef odborničke grupe koalicije “Moramo” Dobrica Veselinović je rekao da je Nikodijević “proizvod starog režima“.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da oni neće glasati za predsednika Skupštine grada, ali je pozvala ostale odbornike da ne napuštaju sednicu, uz poruku: “Narod za nas nije glasao da bismo odlazili već da bismo se grčevito borili za rešavanje gorućih problema, kojih ima sijaset”.

ž diskusiju se uključio i Đorđe Stanojević sa liste SPS koji smatra da je Nikodijević sposoban i da će najbolje voditi gradski paralment, te pozvao sve da glasaju da njega.

Naveo je da je Nikodijević često mimo Poslovnika davao prostora za opoziciju da bi, kako je rekao, održao duh tolerancije i demokratičnosti Skupštine grada Beograda.

Podsetimo, sednicom Skupštine grada Beograda, čiji se saziv konstutuiše danas, ipak je predsedavao odbornik Socijalističke partije Srbije Toma Fila. Prva konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Grada Beograda počela je izborom Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanjem mandata odbornika Skupštine grada.

Njemu je Vladeta Janković nakon otvaranja sednice ustupio mesto kao sledećem najstarijem odborniku.

Janković je takođe najavio da će se odreći odborničkog mandata, i nakon čega je na mesto predsedavajućeg seo Fila.

"Od svoje krštenice ne mogu da pobegnem", rekao je Fila.

Konstitutivna sednica grada Beograda počela je danas u 10 časova, a na dnevnom redu je izbor Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata, a nakon što su potvrđeni mandati odbornika predviđen je izbor predsednika Skupštine Beograda i njegov zamenik.

Nikodijević: "Borićemo se tako što ćemo ekonomski da razvijemo grad"

Foto: Beoinfo
Kandidat za predsednika Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević poručio je danas da će se nova gradska vlast boriti za ekonomski razvoj Beograda i bolji životni standard građana.

"Borićemo se tako što ćemo ekonomski da razvijemo grad i da omogućimo i zaposlenima u vrtićima, školama, u socijalnim službama i u javnim preduzećima, u privatnom sektru, da imaju bolji životni standard”, rekao je Nikodijević na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, uoči početka glasanja za predsednika parlamenta.

On je tako reagovao na ocene opozicionih odbornika da je "jedan od simbola kontinuiteta ekonomskih elita koje decenijama nisu donele nijedno dobro rešenje za građane u Beogradu".

Na prozivke upućene na račun njegove stranke, SPS, Nikodijević je rekao da pojedini odbornici sebi dozvoljavaju da iznose kvalifikacije o partiji kojoj su, dodao je, građani na izborima od 1990. godine do danas ukazivali poverenje.

Nikodijević je rekao da nije menjao partije i da je u SPS već 23 godine, te da lično doživljava kada neko u negativno govori o toj partiji.

"Bunite se i ljutite kada neko priča o vama, kako se i odakle finansirate, za čije interese radite i tražite da budemo korektni sa ove govornice, a onda sebi dajete za pravo da iznosite paušalne kvalifikacije o državotvornoj partiji koja postoji mnogo duže nego sve vase partije zajedno", rekao je Nikodijević.

On je istakao da SPS ima kontinuitet i da se uvek borila za državne i nacionalne interese.

"Paušalno pominjete neke tajkune u SPS, a da vas pitam da navedete ime i prezime jednog, ne biste znali. Ne biste znali da kažete bilo šta o SPS, ali izgledate imate napisan tekst i to morate da pričate”, rekao je Nikodijević i poručio: "Ako želite korektnost sa naše strane, onda tu istu dozu korektnosti morate pokazati i vi".

U delu sednice na kojoj se raspravlja o izboru predsednika Skupštine grada, za govornicu je, između ostalih, izašao i odbornik SNS Andreja Mladenović koji je rekao da je da je Skupština grada u prethodna dva saziva, kada je njome predsedavao Nikola Nikodijević, funkcionisala na dostojanstven i odgovoran način i da su sve odluke donošene u skladu sa zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: