Rusija: Nemoguće sa Japanom

Napetost između Rusije i Japana rastu.

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2022.

08:25

Rusija: Nemoguće sa Japanom
EPA/EFE/ KIMIMASA MAYAMA

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je nemoguće razgovarati o potpisivanju mirovnog sporazuma između Rusije i Japana, navodno zbog neprijateljske politike Tokija.

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrzla ekonomske projekte oko spornih Kurilskih ostrva zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je je izazvalo ljutu reakciju Japana.

Rusija i Japan još nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog sukoba oko ostrva poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva i u Japanu kao Severna teritorija. Ostrva su okupirali Sovjeti na kraju Drugog svetskog rata.

"U sadašnjim uslovima Rusija ne namerava da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći "otvoreno neprijateljske stavove" Japana i pokušaje da se "naškodi interesima naše zemlje".

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se oštro protivi odluci Rusije, nazivajući je "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom".

Japan je prošle nedelje najavio planove da ukine ruski trgovinski status najpovlašćenije nacije, proširi obim zamrzavanja ruske elitne imovine i zabrani uvoz određenih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: