Vučić: Puna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine; "Nije vreme za sankcije Rusiji" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio naciji iz Palate Srbija.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Pročitajte još:

On je na samom početku izjavio da su ovo za Srbiju posebno teški dani iz mnogo razloga.

"Mi smo prethodnih dana pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini i našeg delovanja i reakcije, kao i svih postupaka i poteza koji naši državni organi treba da sprovedu. Bili smo suočeni sa problemima i pritiscima, gotovo neskrivenim. Odluku smo doneli trezveno, hladne glave", rekao je Vučić.

Naglasio je da je bilo mnogo laži i dezinformacija u medijima u Srbiji i regionu po pitanju stava naše države.

"U jednom trenutku sam se pitao zašto neko želi da gleda u srpsko dvorište."

Predsednik je zatim pročitao odluku Srbije.

"Savet za nacionalnu bezbednost na sednici je doneo zaključak:

1. Srbija najiskrenije žali zbog dešavanja na istoku Evrope. Rusi i Ukrajinci su naši bratski narodi.

2. Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država

3. Srbija je posvećena očuvanju svog teritorijalnog integriteta, pa tako i integriteta drugih zemalja.

4. Srbiji se zbog njene doslednosti poštovanju međunarodnog prava ne može uputiti nijedan prigovor.

5. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

6. Srbija smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Ukrajine.

7. Srbija se zalaže da se sačuva mir u regionu, što je od ključne važnosti za ekonomski razvoj naše zemlje. Očuvanje mira je vitalni interes srpskog naroda.

8. Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se uvedu sankcije, uključujući i Rusiju, voditi isključivo svojim interesima. Srbija je osetila sankcije i smatra da joj nije u interesu da uvodi sankcije bilo kojoj državi.

9. Polazeći od principa naše vojne neutralnosti, potrebno je da se sve aktivnosti vojske i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu.

10. Srbija će preduzeti sve mere da sačuva svoje građane u Ukrajini.

11. Naši građani da se suzdržavaju od mešanja u sukobe na istoku Evrope.

12. Srbija će pružiti humanitarnu pomoć narodu Ukrajine.

13. Nadležni organi će preduzeti sve mere da obezbede energente, gas, naftu, hranu i neophodne namirnice.

14. O ovim zaključcima će Srbija upoznati svoje konzule."

Predsednik Srbije dodao je i da se nije žurilo pri donošenju ovakve odluke.

"Srbija poštuje međunarodno pravo. Srbija dobro razume svoje potrebe, Srbija poštuje tradicionalna prijateljstva, pamtimo i 2015. i 1999. godinu. Nismo žurili i jurili pri donošenju odluke. Mi smo uradili najbolju moguću stvar za našu zemlju. Znamo da se ova odluka neće nikome u potpunosti svideti."

Rekao je i da je Srbija učestvovala u mnogo ratova i naglasio da je mir preko potreban.

"Da čuvamo naš narod, građane i njihove živote. Da gledamo u budućnost i da se razvijamo".

Pozvao je građane Srbije da se ujedine.

"Da stanemo iza jedne strane – Srbije, da zajednički stanemo iza naše trobojke, orlova i naše zemlje. Da se ubrzano razvijamo i brinemo o građanima."

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo putem našeg LIVE bloga.

Osvrnuvši se na sastanak sa patrijarhom Porfirijem, rekao je da mu je pročitao tekst i ukazao na probleme sa kojima se suočavamo.

"Patrijarh neka govori o svom stavu, čovek razume potrebe i probleme Srbije."

Komentarišući odluku da se ne uvedu sankcije Rusiji, predsednik je upitao: "Kako mislite da uvedemo preko noći sankcije Rusiji?"

"Onima koji jedini nama nisu uveli sankcije, koji danas nisu uveli sankcije RS, koji su nas sačuvali u Savetu bezbednosti. Jel mislite da u državnim poslovima imate pravo da takve stvari zaboravljate? Oni koji su sada u SB UN najveći garant očuvanja Rezolucije 1244. Mi to uradimo i sutra više nema."

Naglasio je da "ne bi bilo fer da nismo fer ni prema Ukrajini koja nam nikad ništa nažao nije učinila i uvek je podržavala integritet Srbije".

"Neki sve što ne mogu da kažu Rusiji misle da mogu da kažu Srbiji. Više ih ne zanima šta će Rusi da urade nego šta možemo da napravimo Srbiji, sve veliki junaci", zaključio je Vučić.

Dodao je i da je naše da budemo fer, da donesemo zvaničan dokument, to je naš stav.

"Ja sam predsednik još 3-4 dana. Moje je bilo da uradim sve što mogu da sačuvam Srbiju. Nisam nimalo uplašen, imali smo teške razgovore, toliko da ni naši sagovornici nisu imali teže. Ja ne pamtim teže od Brisela pre 9–10 godina."

Na pitanje kako će se Srbija izboriti sa tim što se odluka neće u potpunosti svideti svima, Vučić je naglasio da ćemo u tome uspeti, ali ćemo nastaviti i da radimo.

"Srbija je na evropskom putu, ali Srbija neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi traži", jasan je bio predsednik Vučić.

O tome kako će naše neuvođenje sankcija Rusiji da utiče na odnos sa EU, Vučić je izjavio da se "priče menjaju".

"Da li vi stvarno mislite da posle dana i nedelja, jer za razliku od drugih ja sam predvideo šta će da se dogodi i govorio sam svetkim liderima šta će da se dogodi, jel vi mislite da smo mi svi glupi, da bi neko pronašao bolje rešenje za Srbiju? Idu izbori pa glasajte za predsednike koji žele da uvedu sankcije Rusiji, samo onda vidite kako ćete da objasnite narodu kada ljudi kažu da više ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije? Hoće li nam uvek za sve biti krivo državno rukovodstvo, a sami nismo u stanju da bilo šta rešimo. Ja sam predvideo šta će da se dogodi. Da li mislite da je moguće da se pronađe lakše i bolje rešenje za Srbiju? Ovo je naš zajednički stav. Svi smo mi odlazeći, ali smo pokazali mnogo više od drugih. Šta je pogrešila Srbija koja je rekla da podržava teritorijalni integritet Ukrajine?"

Jasno je rekao da nismo uveli sankcije jer imamo svoju zemlju i svoje rukovodstvo koje je sposobno da donosi odluke.

"Ako treba samo da prepisujemo odluke Brisela onda nam ne treba rukovodstvo i integritet zemlje. Imamo interese po pitanju KiM, ali i ekonomske. Ovo nije pitanje želje, videli ste u Crnoj Gori rezultate političkih osluka po broju nezaposlenih- Ćutimo na mnoge gluposti jer je nama mir najpotrebniji, životi, mir naših žena i majki. To čini Srbiju da raste. Ovo je naša odluka, ako tražite krivca za tu odluku, ja sam kriv. Neki su mislili da treba uvesti sankcije Rusiji, ja nisam", zaključio je on.

Prokomentarisao je izjavu hrvatskog predsednika da će Beograd pištoljima na vodu na Kosovo rekavši da on poštuje hrvatsku državu i vojsku.

"Za razliku od njih ja veoma poštujem i Hrvatsku državu i vosjku. U nju ulažu mnogo novca. Što se tiče pištolja na vodu tu je Vukan apsolutni šampion, ima ih 19. Najviše na svetu bi želeo da bude vojnik... Ne mislim da ih brinu pištolji na vodu, brine ih to što je Srbija sve jača."

Rekao je i da "ne zna čemu onda hiljade tekstova zašto se "mali Putin naoružava".

Što se tiče vojnih operacija, predsednik je istakao da je "dao nalog kao vrhovni komandant da sve što se zbiva bude dobro proučeno jer može mnogo pouka da izvuče naša vojska".

"Saradnja sa svima, dobri odnosi sa svima. Guramo evropski put, čuvamo dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima, ali uvek – u se, i u svoje kljuse. Moj poziv danas svim ljudima je da budemo ujedinjeni, a ne da se delimo i cepimo, da volimo svoju zemlju i guramo je napred, da razumemo koliki značaj za nas ima mir", zaključio je Vučić u večerašnjem obraćanju.

Podsetimo, danas je od 16 sati održano zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost. Sastanku je predsedavao predsednik Aleksandar Vučić.

On se kasnije sastao i sa patrijarhom Porfirijem u Patrijaršiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu