NATO: Moramo biti spremni i za najgore

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je odluku SAD-a da pošalje dodatne trupe u Nemačku, Poljsku i Rumuniju.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2022.

11:55

NATO: Moramo biti spremni i za najgore
EPA-EFE/FRED TANNEAU/POOL

On je ocenio ovu odluku SAD-a kao snažan signal američke posvećenosti zajedničkoj odbrani. Istakao je takođe da je Rusija premestila oko 30.000 vojnika u Belorusiju prethodnih dana, što je najveće raspoređivanje ruske vojske u tu zemlju od kraja Hladnog rata.

U raspoređivanje je uključena specijalna jedinica "Specnac", borbeni avioni Su-35, dualni raketni sistem "Iskander" i protivvazdušni sistem S-400, dodao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

"Sve ovo će biti kombinovano sa ruskim godišnjim nuklearnim vežbama", rekao je Stoltenberg.

Rojters dodaje da se izraz "dualni raketni sistem", koji je Stoltenberg upotrebio, koristi za opis oružja koje može da se upotrebi za konvencionalni i nuklearni rat.

Stoltenberg je takođe poručio da se razmatra raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u jugoistočnim delovima Alijanse i da se kroz NATO "SAD i EU zajedno suočavaju sa trenutnom krizom".

"Jaki smo, odlučni i ujedinjeni u našem odgovoru", poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je na konfrenciji za medije nakon sastanka sa novoimenovanim premijerom Severne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim, ocenio da se broj ruskih trupa u i oko Ukrajine popeo na više od 100.000 i nagalsio da je primećeno zančajno pomeranje ruskih vojnih snaga u Belorusiju.

On je u ime NATO-a ponovo uputio poziv Moskvi na dijalog i upozorio da će "svaka dalja ruska agresija imati velike posledice i nositi visoku cenu".

On navodi da je NATO spreman da se anagažuje u dijalogu sa Moskvom, ali i da neće praviti kompromise oko ključnih principa kao što su pravo svake nacije da izabere svoj put i sposobnost Alijanse da zaštiti i odbrani sve saveznike.

"Posvećeni smo pronalasku političkog rešenja sa Rusijom, ali moramo biti spremni i za najgore", poručio je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: