"Suština referenduma je izbaciti politiku iz pravosuđa"

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je obaveza da javnost zna koji su ishodi referenduma 16. januara.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.01.2022.

15:42

EPA/ ANDREJ CUKIC

Ona je to rekla u Kragujevcu povodom održavanja završnog dijaloga o ishodima referenduma.

"Naša je obaveza da informišemo o tome šta su ishodi referenduma, šta se dešava ako promenimo, izbacimo politiku iz pravosuđa, a šta se dešava ako ostane tako kako jeste", rekla je Čomić pred početak društvenog dijaloga na Pravnom fakultetu.

Čomić je navela da je posao ministarstva da "sluša ljude i različita mišljenja", i dodala da u tužilaštvu kažu da je "korak dobar ali nije dovoljan, ali jeste odličan početak u stvarno funkcionalno pravosuđe koje je važno za zaštitu ljudskih prava".

"Dakle da krunimo onaj običaj koji je svima nama poznat, više je važno čiji telefon znaš, nego da li si u pravu pred sudstvom i tužilaštvom", rekla je Čomić.

Ocenila je da je vladavina prava dugotrajan proces, a nezavisno funkcionalno pravosuđe prvi neophodan korak da bi bilo više osećanja pravde u Srbiji.

"Tako se gradi poverenje prema pravosuđu i zato je suština promena u pravosuđu da izbacite politiku, veća verovatnoća će biti bolja zaštita ljudskih prava u Srbiji", poručila je Čomić.

U završnom društvenom dijalogu o ishodima referenduma u Kragujevcu učestvovali su predstavnici pravosuđa, univerziteta, gradske uprave, Šumadijskog okruga, Šumadijske eparhije, romske zajednice kao i narodni poslanici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: