Sreda, 05.01.2022.

20:31

"Rusija predstavlja urgentan izazov evropskoj bezbednosti"

SAD i Nemačka ocenile su danas da rusko gomilanje trupa blizu ukrajinske granice predstvlja "neposrednan i urgentan izazov" evropskoj bezbednosti.

Izvor: Beta

EPA/EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Oni su upozorili i da će svaka intervencija izazvati oštre posledice.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nastupili su ujedinjeno o Rusiji posle sastanka u Vašingtonu, prenosi agencija AP.

Oštrina odgovora na moguću rusku invaziju Ukrajine zavisi velikim delom od Nemačke, najveće evropske ekonomije sa velikom diplomatskom težinom unutar 27-očlane EU.

"I Nemačka i SAD vide ruske akcije prema Ukrajini kao neposredan i urgentan izazov miru i stabilnosti u Evropi. Osujdujemo rusko vojno gomilanje trupa na granicama Ukrajine kao i sve oštriju rusku retoriku dok nastavlja da gura lažni argument da Ukrajina pokušava da izazove (Rusiju)", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Berbok u Vašingtonu.

On je dodao da je to kao kad lisica kaže da je morala da napadne kokošinjac zato što su kokoške nekako predstavljale pretnju.

Berbok se složila i rekla da su oni zajednički ponovili da ruske akcije dolaze sa jasnom cenom, i da bi ponovno kršenje ukrajinskog suvereniteta od strane Rusije imalo oštre posledice.

Diplomatski napredak sa Rusijom će biti težak ako Moskva zadrži pretnju Ukrajini i ne počne "deeskalaciju", rekao je Blinken, prenosi Frans pres.

"Pravo pitanje je da se zna da li je Rusija ozbilja po pitanju diplomatije", rekao je on uoči razgovora Zapada sa Moskvom predviđenih iduće nedelje.

"Jako je teško ostvariti pravi napredak u svim oblastima u atmosferi eskalacije i pretnji sa pištoljem uperenim u čelo Ukrajini", upozorio je on.

Blinken je još rekao da Nemačka treba da spreči puštanje u rad spornog gasovoda Severni tok dva ako Rusija napadne Ukrajinu.

On je ocenio da bi tako Severni tok dva koji se smatra potencijalnim sredstvom pritiska Rusije prema Evropi postao sredstvo pritiska Evrope prema Rusiji.

Sastanak Blinkena i Berbok usledio je posle prošlonedeljnog telefonskog razgovora predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Rusije Vladimira Putina, razgovora u nedelju Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i grupnih razgovora juče Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i njegovih kolega iz pet nordijskih zemalja.

Sastanak se takođe održava uoči planiranih razgovora o Ukrajini iduće nedelje.

Razgovori Rusije i SAD o Ukrajini treba da se održe 9. i 10. januara u Ženevi, posle čega će uslediti 12. januara sastanak Rusija-NATO i 13. januara sastanak u okviru OEBS-a.

Koristeći takoreći identične reči SAD i njihovi evropski saveznici su nekoliko puta proteklog meseca objavljivali zajedničke i odvojene poruke ukazujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će se njegova zemlja suočiti sa "ogromnim posledicama" i "teškom cenom" ako krene u dalju vojnu intervenciju u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: