Iran povukao ambasadora iz Jemena

Iran je saopštio da povlači svog ambasadora u Jemenu zbog lečenja, pošto je zaražen koronavirusom.

Izvor: B92

Subota, 18.12.2021.

23:25

Iran povukao ambasadora iz Jemena
Ilustracija: Depositphotos/ Fckncg

Ministarstvo spoljnih poslova je na svom sajtu objavilo da je ambasadoru Hasanu Irlu potrebna hitna medicinska pomoć nakon što je oboleo od kovid 19 pre nekoliko dana i da je na putu za Iran, prenosi AP.

Saopštenje je usledilo nakon što je Volstrit džurnal objavio u petak da je Irlo uklonjen zbog sukoba sa pobunjenicima Hutima, koje podržava Iran i pod čijom kontrolom je glavni grad Jemena, Sana.

U izveštaju američki list citira anonimne zvaničnike sa Bliskog istoka i Zapada koji su saopštili da Irlu nije pokazivao simptome kovid 19.

„Da bi Irlu bio prebačen na lečenje u našu zemlju, Ministarstvo spoljnih poslova je obavilo konsultacije sa nekim zemljama regiona kako bi se pripremilo za njegovo prebacivanje, koje je trenutno u toku“, saopštio je portparol iranskog Said Katibzadeh, prenosi Rojters.

Portparol Hutija Mohamed Abdulsalam je na Tviteru potvrdio da je iransko-saudijskim sporazumom, postignutim kroz kontakte sa Irakom, iranski ambasador u Sani prebačen u irački avion zbog svog zdravstvenog stanja.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od 2014, kada su Huti zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje, primoravši međunarodno priznatu vladu da pobegne na jug, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat u martu 2015, uz podršku SAD kako bi pokušala da vrati vladu na vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: