Vučić o Petrinji 1991: "Pobrkali su lončiće" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je bio mnogo puta u Hrvatskoj kao dete.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.10.2021.

11:17

Vučić o Petrinji 1991:
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

On je prokomentarisao pisanje hrvatskih medija, koji tvrde da je Vučić 1991. godine bio u Petrinji i da je tamo iznosio pretnje.

On je istakao da nikada nije bio na teritoriji AVNOJ-evske Hrvatske od izbijanja sukoba, sve do 94. ili 95. godine kada je bio u izbornoj kampanji u Krajini, a tada je sa njim bilo i 500 novinara. Odgovarajući na pitanje novinara da li je 1991. godine bio u Petrinji, u Hrvatskoj, kako to tvrde tamošnji mediji, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da u tom hrvatskom gradu nikada nije bio, kao ni u Kninu i Vukovaru tokom ratnih dešavanja.

Hrvatski Večernji list je objavio u četvrtak svedočenje da je srpski predsednik navodno viđen u Petrinji 1991. godine, što Vučić negira. Predsednik je na železničkoj stanici Novi Beograd, posle primopredaje brzog voza hronološki izneo godine kada je boravio u Hrvatskoj kao dečak sa roditeljima i kasnije. Ocenjujući da u tim lažnim tvrdnjama i optužbama na njegov račun ima, kako je rekao, jedan neozbiljan detalj kojem bi mogao samo da se smeje, ali i jedan ozbiljan.

Precizno je naveo godine svojih odlazaka u Hrvatsku na letovanje s roditeljima, zatim tokom školovanja na eksurziji, kod druga Igora Popovića u Pirovac, a išao je, kazao je, više puta na utakmice, kada je bio i privođen, što ne krije i čega se ne stidi. "U Petrinji nikada nisam bio i sve je to bezveze i nevažno, naučio sam na njihove izmišljotine.

"Nisam bio ni Vukovaru ni u Kninu sve do 94. ili 95. kada sam kao funkcioner SRS išao u kampanju po srpskoj krajini ili po Hrvatskoj, kako god to vidite, ali nijednom nisam bio od 91. do tog trenutka... Pobrkali su lončiće", naveo je Vučić. Ukazao je, međutim, da se u Hrvatskoj nekim ljudima sudi na osnovu takvih izjava svedoka.

"Možete li da zamislite kao će ti ljudi tamo da završe na osnovu takvih brutalih i gnusnih laži", upitao je Vučić i ispričao priču o dečaku Voji iz Veternika, koga je deda odveo na more u Umag, gde ga je ujeo neki rak.

"On je tog raka ubio, sahranio ga i napisao da tu leži rak kojeg je ubio Voja iz Veternika. Mislim da treba da pozovu Voju iz Veternika da odgovara za genocid", rekao je Vučić i dodao da je sasvim ozbiljan. I Hrvatska kao zemlja Evropske unije nam govori o pravu i vladavini prava. U to vreme je, kaže, studirao i faklultet mu je služio za učenje, politika ga nije interesovala.

"Oni misle da sam bio od početka u radikalima, iako sam im se priključio u drugoj polovini 93. ali sam tada relativno vredno učio, a Vesić je tada bio istaknuti aktivista i bukvalno nas je maltretirao na faklutetu da idemo na neke demonstracije". Nada se, istakao je, da će ovo neki Srbi, kojima se tamo sudi, iskoristiti da dokažu o kakvim lažima je reč.
Govoreći o BiH, kazao je da je više puta izrazio zabrinutost zbog situacije u toj zemlji.

"Interes Srbije je da imamo mir i stabilnost, a ne da ratujemo. Uvek sam spreman za razgovore i nije mi bitno gde će oni biti. Uvek sam se rukovodio time da vodim politiku, a ne da najniži porivi građana vode mene. Mi ćemo da učestvujemo u razgovorima, svaki je blagorodan. Kada nema razgovora, imamo uvek problema."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: