"Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage"

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da "povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom".

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2021.

10:23

Foto: Ministarstvo odbrane

Pozvali su Srbiju i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije

U saopštenju za javnost se ističe da je Albanija posebno zabrinuta zbog "raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciju Kosova".

"Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost u tom delu regiona. Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu suzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene napred i reše otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima", poručuju iz ovog ministarstva.

Dodaje se da će Albanija "kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, učiniti sve što je u njenoj moći da podrži sve napore da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: