Ko je najpoznatiji teorirsta koji traži smanjenje kazne? Imao veze s Titom, priznao smrt 2.000 ljudi

Ilič Ramirez Sančez je bivši militant, plaćenik, "profesionalni revolucionar" i plejboj koji se nalazi na izdržavanju doživotne zatvorske kazne u Francuskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

20:07

Ko je najpoznatiji teorirsta koji traži smanjenje kazne? Imao veze s Titom, priznao smrt 2.000 ljudi
EPA/NABIL MOUNZER

Poznatiji je pod nadimkom Karlos (ratno ime) ili Šakal (novinski nadimak) ili Karlos Šakal.

Najpoznatiji po napadu na sedište OPEK-a 1975. godine, Ramirez je dugo godina bio najtraženiji međunarodni begunac.

Prema sopstvenom priznanju, umešan je u više od 100 napada u kojima je stradalo najmanje 2.000 ljudi.

Uhapsili su ga francuski agenti 1994. u Kartumu u Sudanu i od tada je iza rešetaka u Parizu.

Boreći se za "palestinski cilj" izvršio je i napad u francuskoj prestonici iz 1974. u kojem su dve osobe izgubile život, dok su 34 ranjene.

Poznat je i kao atentator na Šarla de Gola i napadu na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972.

Za kratko bio uhapšen u Jugoslaviji, samo da bi ubrzo bio prebačen u Bagdad.

Prema podacima Vikiliksa 1976. Šakal je tri dana bio gost komunističke Jugoslavije, predstavljajući se kao profesor iz Alžira.

U to vreme za njim je bila raspisana poternica zbog međunarodnog terorizma.

Jugoslovenski MUP je navodno obavestio nemačke vlasti o Karlosovoj poseti, ali mu je onda javio da je došlo do zamene identiteta, te da je reč o profesoru iz Alžira.

Pripadnici državne bezbednosti su ga navodno tada prerušenog u radnika "Energoprojekta" ispratili na avion za Irak.

Navodno je važio za Titovog miljenika, prijatelja Jasera Arafata, Muamera Gadafija, te saradnika Službe državne bezbednosti Jugoslavije i tajne službe Štazi iz Istočne Nemačke.

U Adenu je započeo formiranje svoje sopstvene terorističke grupe Organizacija Arapske oružane borbe sačinjenu od Sirijskih, Libanskih i Nemačkih pobunjenika.

Njegova teroristička grupa je započela svoja dejstva tek 1982. godine i to neuspelim napadom na nukelarnu elektranu. Kada su dva pripadnika grupe, uključujući i Karlosovu ženu Magdalenu Kop, uhapšeni u Parizu, grupa je u znak odmazde izvela više bombaških napada širom Francuske.

Utočište je našao u Siriji, odakle je prognan 1991. godine, odatle u Jordanu, pa Sudanu, sve do izručenja Francuskoj. Oduđen je na doživotnu zatvorsku kaznu u decembru 1997. godine.

U zatvoru je imao povremene kontakte sa venecuelanskim predsednikom Hugom Čavezom. Juna 2003. godine. objavio je zbirku svojih tekstova koje je napisao u zatvoru.

Knjiga pod nazivom "Revolucionarni islam" u kojoj je pružio podršku Osama bin Ladenu i njegovim napadima na SAD. O njemu je snimljen film "Karlos", koji je 2010. prikazan na Kanskom festivalu.

Rođen je 12. oktobra 1949. u Venecueli. Studirao je u Londonu i Moskvi. Njegov otac, marksistički advokat, dao mu je ime Ilič po Lenjinu. Iza sebe ima dva braka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: