Haos u Novoj Varoši, na tri mesta; "Gledamo kako gori i molimo se Bogu"; "Opasnost još nije prošla" FOTO/VIDEO

Nova Varoš -- Jak vetar na Murtenici i dalje rasplamsava požar.

Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Vetar rasplamsava vatru na Zlatiboru; stižu helikopteri da pomognu u gašenju VIDEO/FOTO

Vatra je ponovo progutala na desetine hektara borove šume i preti da stigne do Radarskog centra koji se nalazi na vrhu Brijač. Zahvaljujući brzoj intervenciji pilota Vojske Srbije plamen je trenutno suzbijen.

"Gasili smo požare na Pasuljanskim livadima, potom smo preko Kraljeva natankali helikoptere i stigli na Murtenicu. Vodu zahvatamo na Kokinom Brodu, jedan zahvat je oko 3,5 tona i na taj način pokušavamo da stanemo u kraj vatrenoj stihiji. Uspešno smo suzbili vatru koja je išla ka Radarskom centru. Vremenski uslovi nisu zadovoljavajući, ali očekujemo da će uz velike napore požar biti stavljen pod kontrolu", izjavio je za Rinu kapetan Nikola Dimitrijević.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ukoliko se požar ne lokalizuje, u opasnosti su domaćinstva u selu Draglica.

"Gledamo kako gori i molimo se Bogu da se ne proširi. Plašili smo se kad je goreo drugi kraj planine, a sada je još teže. Verujemo vatrogascima i mirniji smo sad kad su stigla dva helikoptera. Dobro je što se nije zapalio Radarski centar", kaže meštanin Stanimir Grujičić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Osim Murtenice, teška situacija je i u Mesnoj zajednici Vraneši gde je od siline vetra iščupan dalekovod, koji je tom prilikom zapalio travu i na taj način je došlo do požara u tom delu Nove Varoši.

"Zbog predostrožnosti je struja isključena u svim kućama, nakon nekoliko sati borbe sa vatrom možemo reći da je na tom delu opštine situacija sada pod kontrolom. Međutim, opasnost na Murtenici još uvek nije prošla. Nadamo se da će nam vremenske prilike ići na ruku i da će pasti bar malo kiše, koja bi olakšala vatrogascima", izjavio je Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Foto: RINA
Foto: RINA

Podsetimo, veliki šumski požari osim Zlatibora zahvatili su i Novu Varoš. Vatrena stihija opet se rasplamsala na planini Murtenica, gde je gorelo prethodnih dana, ali plamen sada dolazi sa druge strane i preti da se približi domaćinstvima u selu Draglica.

"Gledamo kako nam šuma gori pred očima. Mislili smo da smo mirni i da ovaj scenario nećemo gledati, ali pogrešili smo. Samo se nadamo da će vatrogasci sprečiti da vatra dođe do naših kuća“, kažu za Rinu meštani sela Draglica.

Foto: RINA
Foto: RINA

Osim na Murtenici, požar se javio i u selima Vraneši i Rasnica i preti da zahvati veliku površinu zemljšita. Jak vetar velikom brzinom širi vatru i otežava posao vatrogasnim jedinicama.

"Ekipe se već satima bore sa vatrom. Situacija je zaista ozbiljna jer vremenski uslovi pogoršavaju stanje iz sata u sat. Iz predostrožnosti je isključeno sanbdevanje električnom energijom u nekoliko sela, pa meštani trenutno nemaju struju“, izjavio je Rade Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu