Japan uložio protest Moskvi

Japanska vlada potvrdila je da je uložila protest Moskvi zbog vojnih vežbi ruskih jedinica i snaga Tihookeanske flote u južnom delu Kurilskih ostrva.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

10:26

Japan uložio protest Moskvi
Foto: Depositphotos/ruskpp

"Posmatramo aktivnosti ruske vojske na Severnim teritorijama, a 23. juna izrazili smo protest diplomatskim kanalima zbog činjenice da je rusko veće vojno prisustvo na ovim ostrvima, uključujući i takve vežbe, u suprotnosti sa našim pozicijama", rekao je glavni sekretar kabineta japanske vlade Katsunobu Kato na konferenciji za novinare.

Pres služba Istočnog vojnog okruga Rusije saopštila je juče da su na ostrvima Sahalin, Iturup i Kunašir započele petodnevne vojne vežbe u kojima učestvuje 10.000 vojnika, 500 vozila i 12 ratnih brodova.

Rusija i Japan pregovaraju o mirovnom sporazumu posle Drugog svetskog rata od sredine 20. veka, a glavni kamen spoticanja je pitanje suvereniteta nad južnim Kurilskim ostrvima, kako ih Rusi zovu, odosno Severnih teritorija, što je naziv koji upotrebljava Japan.

Po završetku Drugog svetskog rata, sva Kurilska ostrva su uključena u Sovjetski Savez, a Japan je osporio vlasništvo nad Iturupom, Kunaširom i Šikotanom i Habomajom.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju o prestanku ratnog stanja, dve zemlje su obnovile diplomatske i druge odnose, ali do sada nije potpisan mirovni ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: