Kurti je prihvatio ZSO, samo koristi druge termine?

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je da je Kurti prihvatio Zajednicu srpskih opština, koju je pripremila Ketrin Ešton.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Depositphotos/lajo_2
Foto: Depositphotos/lajo_2

I na tome sada radi kao savetnica posrednika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, piše portal Reporteri.

"Verujem da je Kurti prihvatio ZSO, iako se često deklariše protiv nje. Govoreći da Zajednica ne može da bude jednoetnička, on vodi igru rečima, to je njegova taktika", smatra Molićaj.

On kaže i da je kompanija koju vodi Ketrin Ešton, bivša visoka zvaničnica EU, koja sada radi kao savetnica Miroslava Lajčaka, podnela na 16 stranica dokument koji se odnosi na ZSO, pokušavajući da objasni kako treba primeniti tu ideju prihvaćenu 2015. godine, uz korišćenje drugačijih izraza.

"Dakle, ne bi trebalo koristiti izraze u vezi sa izvršnim ovlašćenjima iako bi Zajednica trebalo da ih ima. Takođe, ne bi trebalo koristiti termin ZSO, već drugi termin, jer to neće biti etničko udruženje, pošto u tim opštinama postoje i druge zajednice“, rekao je Molićaj.

Iako je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet rekao da Kosovo treba da formira ZSO, Molićaj to ne doživljava kao pritisak na Kurtija, već samo kao strategiju komunikacije u javnosti, kako bi se pomoglo kosovskom premijeru da prihvati ovaj sporazum.

"Ovaj međunarodni pritisak nije pritisak na Kurtija, to je pritisak na društvo na Kosovu. Da bismo održali odnose sa SAD i EU, morali bismo to da prihvatimo. Ne znam da li su se oko toga dogovorili, ali to odgovara obema stranama“, rekao je Molićaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu