Odbačeno

Banjaluka -- Narodna skupština RS odbacila zahtev visokog predstavnika i dala podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada tog tela.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Yarr65
Ilustracija: Deposit photos/Yarr65

Usvojeni zaključak odnosi se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodeljenih određenim licima.

NSRS konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj, navodi se u usvojenim zaključcima koje su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka, prenosi RTRS.

Narodna skupština odbacuje "bonska ovlašćenja" i konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog delovanja, koji je utvrđen Aneksom 10, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlašćenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. bonska ovlaštenja.

Zaključke su podržala 53 od 56 prisutnih poslanika u sali, dok niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih. Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o ovim zaključcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu