Sazvan sastanak u Briselu zbog Zapadnog Balkana - Borel ima "non pejper"

Brisel -- Šefovi diplomatija Evropske unije održaće danas u Briselu strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Foto: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

U pripremnom dokumentu za današnje ministarsko zasedanje EU navodi se da će biti sagledano kako da se "oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije", s ciljem da se ojača i saradnja na polju bezbednosti.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel daće ministrima na uvid "non-pejper", u kojem se predočava da je "jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope".

Neimenovani visoki zvaničnik EU je rekao da ministri žele da utvrde kako pospešiti saradnju sa Zapadnim Balkanom "zarad stabilnosti i bezbednosti same EU, a Unija može biti bezbedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbedan i otporan s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju".

Ministri inostranih poslova Unije će to dodatno razmotriti i kad u utorak budu zasedali u formatu "Opšti poslovi", a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu