Neviđeno na nebu iznad Balkana: Lete F-15, F-16, rafal, miraž 2000, F-18, F-4, bespilotne letelice

Vazdušne snage kakve nisu viđene godinama nad Balkanom okupila je grčka vežba "Iniohos 21", koja se završava danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2021.

11:37

Neviđeno na nebu iznad Balkana: Lete F-15, F-16, rafal, miraž 2000, F-18, F-4, bespilotne letelice
EPA-EFE ALEXANDROS VLACHOS

U toj vežbi su učestvovala ratna vazduhoplovstva sedam zemalja.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u vežbi od 12. do 22. aprila u Grčkoj, osim avijacije domaćina, učestvovali su i avioni Izraela, Francuske, SAD, UAE, Španije i Kipra.

"Avijacije sedam zemalja uvežbavale su avio borbe, osvajanje prevlasti u vazdušnom prostoru, uništavanja PVO sistema na protivničkoj teritoriji, borbene operacije traganja i spasavanja, napad na površinske ciljeve, podršku mornarici i izviđanje", navodi se.

Portal dodaje da je to najveća vazduhoplovna vežba na Balkanu i među najvećima u Evropi. Od 2015. ova grčka vojna vežba ima međunarodni karakter, održava se jednom godišnje i simboliše napore Atine da osnaži veze sa saveznicima iz NATO i sa Bliskog istoka.

U vežbi su učestvovali avioni F-15, F-16, rafal, miraž 2000, F-18, F-4, bespilotne letelice, avio-tankeri, helikopteri AW139, AH-64, CH-47 i druge letelice.

"Vežba je simbol napora Grčke da ojača oružane snage i veze sa saveznicima u NATO i na Bliskom istoku u jeku tenzija sa Turskom. Odnose dve zemlje obeležili su prošlogodišnji pogranični incidenti i spor oko prava na eksploataciju nafte i gasa u Mediteranu. Atina ubrzano modernizuje oružane snage uz paket vredan preko 11 milijardi evra u narednih pet godina", dodaje se u tekstu.

I grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je na vežbi da će ta zemlja nastaviti da jača odbrambene sposobnosti i unapređuje oružane snage, odnosno da će težiti da, u skladu sa NATO ciljevima, za odbranu odvaja dva odsto BDP-a.

Portal podseća da je Grčka posebno intenzivirala vojnu saradnju sa SAD sa kojom ima sve veći broj vežbi, modernizuje flotu aviona F-16 a dogovorene su i investicije u razvoje zajedničke vojne infrastrukture. Sa Francuskom je, pored zajedničkih vežbi, sklopljen ugovor o nabavci 18 borbenih aviona rafal za 2,5 milijardi evra.

"Atina takođe razvija vojnu saradnju sa Kiprom, Izraelom, UAE i Saudijskom Arabijom. Pored zajedničkih vežbi, sa Izraelom je potpisan ugovor vredan 1,6 milijardi dolara za izgradnju centra za obuku vojnih pilota. Grčka i UAE potpisale su ugovor o spoljnopolitičkoj i odbrambenoj saradnji u novembru 2020. godine. On sadrži klauzulu o uzajamnoj pomoći u slučaju ugroženosti teritorijalnog integriteta", dodaje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: