Evropski sud doneo odluku o dva slučaja nestalih beba u Srbiji

Evropski sud za ljudska prava odbacio je dve nove tužbe protiv Srbije koje se odnose na nestanak beba osamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JULIEN WARNAND
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Pročitajte još:


Otac otetog deteta: "Ja sam Stefan Živanović a ko je Marinković - to će biti predmet istrage"

Naime, Sud je utvrdio da je Srbija u februaru prošle godine usvojila zakon o rešavanju ovog pitanja i odštete roditeljima nestalih beba, te da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, naveo je Sud u saopštenju.

Takođe, Sud podseća da su tim zakonom predviđene i sudske i vansudske procedure povodom situacija sa kojima su se suočavali roditelji, radi otkrivanja istine o nestalim bebama.

Zakon je takođe predvideo sistem u kojem domaći sudovi mogu da istraže i pribave dokaze, ne samo na zahtev tužioca, već i po službenoj dužnosti, kako bi utvrdio sve relevantne činjenice slučaja.

Sudovi su takođe dobili ovlašćenja o dodeli obeštećenja roditeljima kada za to ima razloga.

Pored toga, Zakon je predvideo formiranje komisije za prošireno istraživanje, prikupljanje podataka i ustanovio bazu DNK podataka.

Sud u Strazburu je 2013. godine obavezao Srbiju putem presude u slučaju Zorice Jovanović, koja je takođe nestala beba, da zakonski reguliše procedure za utvrđivanje istine i dosuđivanja odštete roditeljima nestale dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu