Ambasador Đurić: Treba naći pravedno rešenje za KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić je u intervjuu za mesečnik ''Vašington diplomat'' ukazao da je Srbija potpuno svesna realnosti s kojom je suočena na KiM.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.04.2021.

21:41

Ambasador Đurić: Treba naći pravedno rešenje za KiM
Printskrin: TV Prva/ arhiva

On je istakao da je neophodno pronaći "pravično rešenje", s kojim bi obe strane bile jednako zadovoljne.

"Kosovo je za nas Srbe kolevka nacionalnog identiteta. Na Kosovu počivaju naši kraljevi i naši sveci, ali tamo živi i nevelika srpska zajednica koja uspeva da opstaje kao manjina. Mi Srbi smatramo da je Kosovo deo naše teritorije", rekao je Ðurić.

Istakao je da je Srbija otvorena za razgovor baziran na kompromisu kojim bi se rešilo kosovsko pitanje, a u regionu uspostavili trajni mir i stabilnost.

"Želimo da se to učini tako da se nijedna strana ne oseti povređenom, tako da se bar delimično zadovolje ambicije i jednih, i drugih. To svakako nije lak zadatak. Ali moramo početi da razgovaramo, jer bolje je da razgovaramo hiljadu dana, nego da i jedan dan budemo u sukobu", ukazao je Ðurić.

On je podsetio da se ekonomski napredak neće dogoditi sve dok se ne pronađe rešenje za politički ćorsokak u kojem se nalaze Srbija i tzv. Kosovo koje se otcepilo od matične države Srbije i jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Ambasador Ðurić zbog toga želi da ambasada Srbije u Vašingtonu postane raskrsnica za saradnju i ekonomski napredak obe strane, mesto koje će uticati da se sruše sve veštačke barijere koje ometaju slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

"Veoma je frustrirajuće što ljudi moraju da čekaju satima da bi prešli granicu. Želimo da stvorimo balkansku, mini-Šengen zonu, koja bi predstavljala isto ono što je učinjeno i u Zapadnoj Evropi. Očekujem da će biti veoma teško sarađivati sa novom vladom tzv. Kosova jer je novi premijer (Aljbin) Kurti na samom početku svog mandata izjavio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet", navodi Ðurić.

Ambasador Srbije je istakao da misli da je takav stav pogrešan, jer je tzv. Kosovu rešenje konflikta potrebnije nego Srbiji.

"Naša ekonomija raste, a na tzv. Kosovu imate 30 odsto radno sposobnih koji su nezaposleni", predočio je Ðurić i istakao da je njegov prioritet, kao ambasadora Srbije u Vašingtonu, da produbi veze između Vašingtona i Beograda i ojača poverenje između dve zemlje.

"Voleli bismo da predsednik SAD dođe u posetu Srbiji", poručio je ambasador Ðurić u intervjuu za vašingtonski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: