Vojne vežbe NATO u Jonskom moru; Učestvuju brodovi, podmornice na atomski pogon, nosači aviona i avioni

Italijanski list “Manifesto” piše o vojnoj vežbi zemalja članica NATO, pod nazivom “Dinamik Manta”, koja traje od 22. februara do 5. marta.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Toms Kalnins
EPA-EFE/Toms Kalnins

Vežba se odvija u vodama Jonskog mora, sa ciljem odbrane od eventualnog napada na moru i pod vodom.

U vežbi učestvuju brodovi, podmornice na atomski pogon, nosači aviona, i avioni SAD, Italije, Francuske, Nemačke, Španije, Belgije i Turske.

Italija je zemlja koja je domaćin učesnicima vojne vežbe, u svojim lukama, NATO bazama, komandnim i logističkim centrima.

Istovremeno američki nosač aviona “Ajzenhauer” i njegova grupa vojnih brodova i aviona izvodi vojnu vežbu u Atlantskom okeanu da bi, kako piše list, pokazali stalnu vojnu podršku svojim saveznicima u tom području i osigurali otvorene luke”.

I dok su brodovi i podmornice zauzeti vežbama na moru, u Norveškoj su aterirali američki bombarderi B-1, koji su doleteli iz Teksasa da bi, zajedno sa norveškom avijacijom u misiji osmatranja i kontrole, pružili potvrdu o spremnosti da zaštite saveznike.

Ove vojne operacije, prema rečima admirala Džejmsa Fodža, koji je komandant NATO snaga u Napulju, su deo strategije kako je rekao general, a citira novina, “četvrte bitke na Atlantiku”, aludirajući na dve koje su vođene u Prvom i Drugom svetskom ratu.

“Sve ove vojne operacije zvanično su motivisane potrebom da se Evropa odbrani od Ruske agresije, što je sasvim izvrnuta realnost. Upravo se NATO proširio u Evropi i stacionirao svoje snage na granicama Rusije. Ta igra oružjem je sve opasnija”, ocenjuje “Manifesto”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu