Kjuanonovci tvrde: Tramp će 4. marta biti inauguriran kao pravi predsednik

Pristalice teorije zavere, odnosno kulta zvanog Kjuanon, do poslednjeg momenta su verovali da će inauguracija Bajdena za predsednika biti zaustavljena.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Smatrali su da će ga vojska uhapsiti, odvesti u Guantanamo - gde će biti osuđeni na smrt - i Bajden i ostale vodeće demokrate.

Ali, priča s Kjuanonom se tu nije završila. Sada tvrde da se njihov idol Donald Tramp vraća 4. marta, prenosi IndexHR.

Podsetimo, kad je Bajden ipak došao na dužnost, a Tramp i službeno postao bivši predsednik, mnogi qanonovci izgubili su veru u ovu sumanutu teoriju zavere, prema kojoj se Tramp sa svojim saveznicima bori protiv globalne sotonističko-pedofilske kabale kojoj pripadaju političari iz Demokratske stranke, holivudski glumci, novinari i mnogi drugi. Taj je događaj u mitologiji Kjuanona poznat kao "Oluja".

A kad do "Oluje" nije došlo, qanonovci nisu krili svoje zaprepaštenje na društvenim mrežama i platformama na kojima se okupljaju. Međutim, dobar deo njih brzo je našao objašnjenja koja im omogućuju da ne izgube veru u ovu alternativnu stvarnost.

Neki su počeli uveravati sebe i druge da je videoprenos inauguracije bio "dipfejk", sofisticirana digitalna montaža i da je Bajden u stvari već iza rešetaka. Drugi su zaključili da je Biden u stvari sve vreme sarađivao s Trampom kako bi zajedno pobedili tzv. "duboku državu" i sotoniste, te da Bajden sada glumi predsednika, a da je Trump i dalje pravi predsednik iz senke. Daleko najluđa od ovih teorija je ona da su Bajden i Tramp zamenili tela.

Imaginarni zakon iz 1871. i Trump kao prvi "pravi" predsednik od Ulisesa Granta

U međuvremenu se pojavila nova teorija prema kojoj će se Tramp, suprotno svim pisanim i nepisanim pravilima američkog političkog sastava, ipak vratiti i biti inauguriran na drugi mandat 4. marta.

Ta se teorija, doduše, rodila na mračnim delovima interneta još pre inauguracije, nakon razočaranja što pokušaj puča kroz upad Trampovih sledbenika u Kapitol nije uspeo i što mu se nije pridružila američka vojska. Ipak, pravi zamah dobila je ovog meseca.

Ukratko, Kjuanonovci veruju da je američka savezna vlada potajno postala korporacija, pod zakonom za koji misle da je donesen 1871, zbog kojeg je svaki predsednik, svaki zakon i svaki ustavni amandman koji je od tada donesen zapravo nelegitiman. Problem je, međutim, što takav zakon zapravo ne postoji, piše američki portal Voks.

Prema ovoj teoriji, Tramp će biti inauguriran kao 19. američki predsednik (Bajden je podsetimo, 46. predsednik SAD), prvi legitimni predsednik nakon Ulisesa Granta koji je bio glavni general vojske Unije u Građanskom ratu.

Kao potpredsednik će biti inauguriran bivši državni tajnik Majk Pompeo, tvrde Kjuanonovci koji su očigledno razočarani bivšim Trampovim potpredsednikom Majkom Pensom.

Podsetimo, rulja koja je provalila u Kapitol 6. siječnja skandirala je "obesite Majka Pensa", a neki su postavili i vešala preko puta Kapitola - sve zato što je Pens odbio da prekrši Ustav i samovoljno blokira potvrdu Bajdenove pobede, kako je to Tramp od njega tražio.

Zlatni standard i suvereni građani

A 4. mart originalni je datum inauguracije američkih predsednika koji je 20. ustavnim amandmanom iz 1933. prebačen na 20. januar. Tu priča postaje još zamršenija jer je tadašnji predsednik Franklin Ruzvelt iste godine ukinuo i takozvani zlatni standard uz koji je američki dolar bio vezan.

Kjuanonovci su i to uklopili u svoju teoriju pa tvrde da je Ruzvelt na taj način prepustio kontrolu nad SAD tajnovitoj grupi inostranih finansijera.

Zlatni standard, američka Federalna rezerva i način na koji centralne banke proizvode novac su pak predmet teorija zavera mnogo stariji od Kjuanona, a kod nas ih je u jednom obliku promovisao i Ivan Pernar dok je bio na čelu Živog zida.

"Trump će se vratiti 4. marta, prema Ustavu. Pročitajte ga. Pročitajte knjigu i obrazujte se" napisao je tako Vesli Mekbrajd, član Qanon-kanala na mobilnoj aplikaciji Telegram, gde su se qanonovci prebacili nakon gašenja desničarske društvene mreže Parler - koja se nedavno ipak vratila. Osim na Telegramu, qanonovci koji su uglavnom poterani s Fejsbuka, Tvitera, Instagrama i Jutjuba, okupljaju se i na platformama kao što su Rambl i MiVi, te na desničarskoj društvenoj mreži Geb, gde se toleriše i otvoreno neonacistički sadržaj koji, među ostalima, širi i Pernar.

Njihova teorija o Trampu kao predsedniku nove verzije američke države koja će zameniti staru "korporaciju" takođe se nadovezuje na jednu stariju teoriju zavere - one u koju veruje međunarodni pokret takozvanih "suverenih građana" koji su uvereni da su sve savremene države korporacije koje nemaju suverenitet nad pravim "živim ljudima", već samo nad pravnim entitetima, odnosno "osobama".

I ta teorija, kao i ona o centralnim bankama i sam QAnon imaju mnogo dodirnih tačaka s antisemitskim uverenjem da Jevreji tajno vladaju svetom.

Ne zna se hoće li se Kjuanonovci okupiti u Vašingtonu 4. marta

Ipak, nisu svi (bivši) Kjuanonovci uvereni u novu najavu.

"Morate da prestanete da verujete u te stvari. Vojska neće uhapsiti nikoga. Nikoga neće poslati u Guantanamo. Nema tribunala ili vešanja. Morate krenuti dalje", napisao je jedan član kanala na Telegramu. "Ne mogu da dočekam inauguraciju 4. marta, prvi pravi predsednik nakon dugo godina", komentarisala je druga Kjuanonovka Stefani Ajres.

"Srećan predsednički dan, gospodine predsedniče! Volimo Vas! Ne mogu da dočekam 4. mart, divan dan za istorijske knjige i obnovu Amerike", komentarisala je još jedna korisnica, prenosi list Njuzvik.

"(Teorije) zavere uvek imaju način kako objasniti šta se događa jer to je cela poenta različitih verzija stvarnosti", primećuje Emi Iandiorio, istraživačica iz Centra za ekstremizam američke Antidifamacijske lige (ADL), za Voks.

Još uvek se ne zna hoće li 4. marta doći do masovnog okupljanja i nasilnih protesta fanatičnih Trampovih pristalica u Vašingtonu što se dogodilo 6. januaea, a to se nije desilo na dan inauguracije 20. januara, verovatno zahvaljujući velikoj vojnoj prisutnosti u glavnom gradu.

Policija u Vašingtonu istakla je da motri potencijalne pretnje daljim nasiljem, ali zasad nema podataka o organizovanju novog skupa, barem ne javno poznatih. Ipak, vrlo je znakovito da su cene noćenja u Trampovom internacionalnom hotelu u Vašingtonu za 4. mart skočile na više od 1300 dolara, dok su nedelju dana nakon toga nekoliko puta niže.

Nova šefica policije Kapitola Jogananda Pitman izvinila se u svedočenju pred Kongresom 26. januara zbog nedovoljne pripremljenosti i brojnosti policije koja nije uspela da zaštiti zgradu Kongresa od besnog skupa ljudi.

"Naše odeljenje konstantno analizira obaveštajne podatke i sarađuje s lokalnim, državnim i saveznim policijskim službenicima kako bismo se pripremili za bilo koju pretnju koja bi nam mogla osvanuti, uključujući 4. mart", komentarisala je policija Kapitola za Njuzvik.

U svakom slučaju, Kjuanonovci imaju još nedelju dana da organizuju novi protest i opet izazovu haos u Vašingtonu, u očekivanju povratka njihovog mesije. Sam Tramp se, barem zasad, ne oglašava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu