Ustaški simboli ispisani na zgradi konzulata Srbije u Cirihu

Cirih -- Na zgradi Generalnog konzulata Srbije u Cirihu osvanuli su grafiti sa ustaškim simbolom "U" i natpisima "Škabrnja" i "Nikad zaboraviti Vukovar 1991".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/happyalex
Foto: Depositphotos/happyalex

Obaveštena je policija, a proveravaju se snimci sa bezbednosnih kamera.

Ambasada Srbije u Švajcarskoj zatražila je od švajcarskih nadležnih organa otkrivanje odgovornih za pisanje ustaških grafita na zgradi Konzulata u Cirihu, kao i pojačan nadzor nad svim objektima, rekao je ambasador Srbije u toj zemlji Goran Bradić.

Bradić je za Tanjug rekao da je Savezna policijska služba evidentirala šta je učinjeno na zgradi Konzulata, na kojoj su se pojavili grafiti napisani latinicom "Nikad zaboraviti Vukovar 1991, "Škabrnja", ustaško "U" i "Blago Zadro".

"O svemu je obavešteno Ministarstvo spoljnih poslova i naše službe, dok je informacija prosleđena švajcarskom Ministarstvu spoljnih poslova i Saveznoj policijskoj službi, koja je zadužena za zaštitu objekata i ličnosti stranaca u zemlji. Bićemo u kontaktu sa švajcarskim i našim ministarstvom, pa ćemo videti da li mogu da se iskoriste snimci kamera, kako bi se došlo do počinilaca", rekao je Bradić.

Ambasador smatra da je reč o provokaciji u vezi sa događajima iz 1991. godine, borbi oko Vukovara, da situacija izaziva zabrinutost, te podseća da je u nekim zemljama, poput Austrije, crtanje ustaških simbola zabranjeno.

Podsetio je da su "trupe JNA deblokirale Vukovar i kasarne u novembru 1991. godine", te da bi to mogao da bude razlog što je neko, prisećajući se tih datuma, želeo da evocira uspomene i na jedan neprimeren način uputi pretnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu